Саопштење за јавност Синдикалне организације РиТЕ Угљевик :: Semberija INFO ::

 

Саопштење за јавност Синдикалне организације РиТЕ Угљевик


Поштовани, након појављивања информација о арбитражној одлуци у медијима те информација које је изнио Министар рударства и енергетике а којом је тужена ЗП „РиТЕ Угљевик“  а.д. Угљевик обавезана  да Електрогосподарству Словеније као тужиоцу надокнади штету у износу од 67 милиона евра, те успостављена обавеза испоруке 1/3 произведене ел. енергије на прагу ТЕ тужиоцу по тржишним цијенама, Синдикална организација тражи састанак са Управом Предузећа у што скорије вријеме.
 
С тим у вези, Синдикална организација тражи од Управе Предузећа да са великим опрезом приступи рјешавању предметног питања, да се обезбиједи сервисирање новонасталих обавеза на начин да радничка права, опстанак и даљи развој нашег Предузећа не буду доведени у питање. Додатно, Синдикална организација ЗП „РиТЕ Угљевик“ а.д. Угљевик инсистира на правовременом информисању од стране Управе Предузећа о свим корацима предузетим по овом питању, што је уосталом и обавеза послодавца предвиђена чланом 112 важећег Колективног уговора.
 
Такође Синдикална организација ЗП „РиТЕ Угљевик“ а.д. Угљевик тражи од свих надлежних а прије свега од Владе Републике Српске као представника већинског акционара да се укључи у рјешавање овог питања свим расположивим капацитетима.
 
Истичемо да само континуирана инвестициона улагања у Рудник и Термоелектрану Угљевик могу довести до стабилне производње која наше Предузеће може оставити на мјесту најзначајнијег електроенергетског објекта у Републици Српској и уједно обезбиједити сервисирање доспјелих обавеза.
 
Напомињемо да је још 02.06.2023. године дописом број 418/23 који је упућен свим надлежним институцијама тражено рјешавање односа са ЕГС-ом као и обезбјеђење инвестиција у производњу РиТЕ Угљевик.