НАКОН РОЧИШТА У ОКРУЖНОМ ПРИВРЕДНОМ СУДУ: ЗА ОСАМ ДАНА БИЋЕ ОДЛУЧЕНО О ПОКРЕТАЊУ СТЕЧАЈА У ЖИТОПРОМЕТУ :: Semberija INFO ::

 

НАКОН РОЧИШТА У ОКРУЖНОМ ПРИВРЕДНОМ СУДУ: ЗА ОСАМ ДАНА БИЋЕ ОДЛУЧЕНО О ПОКРЕТАЊУ СТЕЧАЈА У ЖИТОПРОМЕТУ


Након данас одржаног рочишта у Окружном привредном суду у Бијељини на коме су испитивани услови за покретање стечајног поступка у бијељинском „Житопромету“  судија Драган Митровић  је донио рјешење по коме ће у року од осам дана донијети одлуку о покретању или непокретању стечаја у овом предсузећу.

На конференцији за штампу која је након одржаног рочишта одржана у згради Градске управе у Бијељини, адвокат Милош Стевановић, који у име Адвокатске канцеларије „Стевановић“ заступа раднике овог предузећа изјавио је да је и на суду изјавио да предузеће „Житопромет“ у овом тренутку није платежно способно и ликводно, односно да су жиро – рачуни предузећа блокирани од новембра прошле године.

„Менаџмент „Житопромета“ је покушавао без икаквих доказа и чињеница да убиједи суд како они желе да „Житопромет „ ради, али суду нису понудили конкретан доказ о могућности повратка предзећа на прави пут. Судија је пажљиво сслушао све изнесене аргументе обје стране и одлука ће бити донесена у року од осам дана. Сматрам да смо успјели убиједити суд да је „Житопромет“ зрео за стечај“, изјавио је адвокат Стевановић, нагласивши да се у међувремену јавио озбиљан купац који има новац, што је и документовао, и који жели откупити сва потраживања „Житопромета“.

„Уколико се отвори стечај, тај купац ће у потпуности измирити потраживања свих повјерилаца „Житопромета“ и ми овим путем позивамо повјериоце „Житопромета“ да се јаве у Адвокатску канцеларију „Стевановић“, како би били евидентирани. Неки медији у Бијељини су објавили  потенцијална имена купаца. Ми то у овом тренутку не можемо објавити, али, можемо изјавити да су у питању респектабилни стратешки инвеститори који имају новац и који су на тржишту присутни више од 20 година. Потенцијални стратешки инвеститор има намјеру да обнови производњу у „Житопромету“. Предузеће би се вратило на прави пут, користило би и даље бренд „Житопромета“ и сви радници, који су до сада радили у овом предузећу, добиће понуду за запослење“, изјавио је Стевановић.

Стевановић је изјавио да су потраживања повјерилаца око 5,5 милиона КМ, те да је директорка „Житопромета“ изјавила да је књиговодствена вриједност имовине у овом предузећу 12 милиона КМ. Ипак, разлог за отварање стечаја треба да буде платежна неспособност предузећа које од септембра 2018. године не ради.

 Занимљвио је да је ранија књиговодствена вриједност „Житопромета“ била 17 милиона КМ, тако да ће именовани стечајни управник, уколико стечај буде отворен, морати  извршити нову процјену имовине. Потенцијални стратешки купац није из Бијељине. Претпоставка је да треба обезбиејдити око 10 милиона КМ да се измире потраживања и да се поново покрене производња у „Житопромету“.

Душан Томић, предсјендик Синдикалне организације  у „Житорпомету“ изјавио је да се 113 радника „Житопромета“ налазе у тешкој ситуацији, те да су посљедње примање од предузећа добили у октобру прошле године.
„Ово предузеће је стратешки битно за Семберију и Бијељину. Свакодневно ме позивају ратари и представници пољопривредних удружења и интересују се за судбину „Житопромета“. Потраживања радника су већа од 1,3 милиона КМ. Многи од оних 113 радника би с епоново вратили у предузеће, уколико се поново покрене производња“, изјавио је Томић, нагласивши да је у протеклим мјесецима добијао пријетње и увреде од стране представника Компаније „Слобомир“, да му је забрањен улаз у круг предузећа, али да он и радници не намјеравају да одсутану од борбе за своја права.