СЕМБЕРИЈА: Лоше вријеме и болести узели данак – ПОЧЕЛА ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

СЕМБЕРИЈА: Лоше вријеме и болести узели данак – ПОЧЕЛА ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ



Семберија је ових дана у знаку жетве пшенице. Пољоприведни произвођачи на својим парцелама раде пуном паром. Надају се повољним временским приликама како би послове могли завршити у року.

Комбајни у њивама увелико врше пшеницу. Ипак, приносом стрних жита на овом подручју пољопривредници нису задовољни. Због лоших временских прилика и болести које су напале пшеницу, овогодишњи принос мањи је за 30 одсто у односу на онај из претходне године. То диктира већу цијену пшенице у коначници. 

„Ем је мали принос, ем је лош квалитет, ем је лоша цијена, тако да, што се тиче пшенице, ове године је стварно, мало је рећи катастрофа. Мислим да свака цијена испод 40 фенинга тотално неисплатива производња“, каже предсједник Удружења пољопривредника „Села Семберије“ Бошко Радић.

Пољопривредни произвођач из Семберије Никола Радић каже да се не очекује неки принос.

„Не очекује се неки принос. Најмање 30 одсто ће подбацити ове године. Биле су велике кише, пропало је то, а овамо смо и у проблемима са цијеном пшенице. Нећемо се никако моћи договорити са млинарима, не знам шта ће бити даље“, каже Радић. 

Цијена пшенице од 40 фенинга биће довољна само да се покрију трошкови. Све ово пољопривреднике који раде са пшеницом, води у дебели минус. То ће, кажу, утицати на то да се производња пшенице на подручју Семберије знатно смањи. 

Ни на парцели младог пољопривредног произвођача Милорада Бабића из Попова код Бијељине ситуација није много боља. Очекује да ће принос на његовим парцелама бити четири тоне по хектару. 

„Временске прилике су до тога довеле. Обилне кише су падале, када је требало да буде сунца биле су временске непогоде и довело је до тих фаза пшенице да је лош квалитет и принос дупло умањен него прошле године“, каже пољопривредни произвођач из Попова код Бијељине Милорад Бабић.

О пшеници ће семберски пољопривредници преговарати са ресорним министром већ у понедељак и покушати да договоре најбољу цијену. За сада, подстицај од 500 КМ по хектару пшенице који ће ускоро бити уплаћен, значајна је помоћ од Министарства пољопривреде.


Дешавања у Бијељини / АТВ БЛ