Крсна слава у Растошници :: Semberija INFO ::

 

Крсна слава у Растошници


У Цркви Светог Великомученика Лазара у Растошници обиљежена је Крсна слава храма – Видовдан. Свету архијерејску службу служили су протојереј – ставрофор Зоран Илић и ђакон Немања Марковић.

Протојереј и прибојски парох Зоран Илић је истакао да је велики празник не само за храм, него и за сав српски народ.

-Видовдан је наш празник који је највише отпјеван, осликан и оплакан.То је симбол наше славе, страдања и српске части, а Косово је колијевка нашег народа“, рекао је Илић.

Он је, такође, додао да ће се ускоро започети са постављањем темеља Светосавског дома који ће се изградити поред цркве.

-Ускоро ћемо, уз помоћ парохијана, поред цркве поставити темељ Светосавског дома који планирамо да изградимо“, казао је протојереј Зоран Илић.

Обиљежавању Крсне славе храма у Растошници су присуствовали и замјеник начелника општине Лопаре Горан Тасовац, као и начелник Одјељења за општу управу Ђорђе Новаковић.

Тасовац је рекао да је обиљежавање Крсне славе у Цркви Светог Великомученика Лазара важно за село Растошницу, али и за све православне вјернике.

-Данас су се окупили бројни православни вјерници, неки од њих су мјештани Растошнице који и даље живе у овом селу, а којих има мало, као и мјештани који су родом из овог села, али су морали напустити своје домове. Оваква окупљања су важна за православни народ, јер на тај начин чувамо и његујемо нашу вјеру, историју и традицију“, закључио је Тасовац.