Служен парастос за погинуле борце Горње Трнове: Дали живот за вјеру православну и отаџбину :: Semberija INFO ::

 

Служен парастос за погинуле борце Горње Трнове: Дали живот за вјеру православну и отаџбину


У Храму Свете великомученице Марине у Горњој Трнови код Угљевика данас је служен парастос за седам погинулих бораца Војске Републике Српске из овог мјеста.

Протојереј Ведран Бардак служио је  и помен испред Спомен-обиљежја погинулим борцима овог мјеста гдје су положени вијенци.

Бардак је у обраћању истакао да се на Видовдан славе сви јунаци који су пострадали у разним борбама за слободу српског народа.

-Они су дали живот за вјеру православну и за отаџбину, од кнеза Лазара до српских јунака који су положили животе у одбрамбено-отаџбинском рату-поручио је Бардак.



Он је позвао Србе да никад не забораве јунаке рода свог.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић подсјетио је да се у свим Мјесним борачким организацијама одржавају парастоси погинулим борцима Војске Републике Српске.

-Они су својом жртвом обезбједили слободу српском народу-рекао је Маринковић.

Начелник општине Угљевик Василије Перић истакао је да је Видовдан симбол борбе за слободу српског рода кроз све вијекове од Косовског боја до данашњег дана.

-Присјећамо се Светог Цара Лазара и косовских мученика али и свих оних који су животе дали за  слободу и опстанак српског народа на овим просторима. Наша дужност и обавеза је да се посветимо идеалима за које су се они жртвовали и да учинимо све да српски народ и у будућности живи у слободи-рекао је Перић.

Помену је присуствовао, заједно са мјештанима и одборник у Скупштини општине Угљевик Драган Јовић који је родом из Горње Трнове.