У Угљевику служен парастос уочи Видовдана: Јунаци за незаборав :: Semberija INFO ::

 

У Угљевику служен парастос уочи Видовдана: Јунаци за незаборав


У Угљевику је, вечерас у оквиру "Видовданских свечаности" а поводом крсне славе Војске Републике Српске - Видовдана, служен парастос погинулим српским јунацима од Косовског боја до данас.

Парастос је служен, у присуству многобројних грађана,  испред Централног спомен-обиљежја на којем су исписана имена 301 погинулих бораца Војске Републике Српске из ове подмајевичке општине.

Предсједник општинске Борачке организације Угљевика Јован Маринковић поручио је да јунаци који су дали животе да би српски народ живио на овим просторима у слободи никада неће бити заборављени.

-Док постојимо, ми их не смијемо и нећемо заборавити-нагласио је Маринковић.

Он је указао да Срби никада нису водили освајачке ратове те да су увијек бранили свој род, огњиште и територију.

Начелник општине Угљевик Василије Перић истакао је да је дужност и обавеза свих да одају почаст јунацима који су животе дали за слободу српског народа.

-Традиционално уочи Видовдана, који симболизује борбу за слободу српског народа одајемо почаст див јунацима-додао је Перић.



Након парастоса, у угљевичком Центру за културу уприличена је изложба "120 година од оснивања Кола српских сестара" која је посвећена њеном оснивачу и првом секретару ове хуманитарне организације Надежди Петровић.

Перић је присуствовао изложби и захвалио епархијама Српске православне цркве, које према његовим ријечима Кола српских сестара држе у свом крилу и епископу зворничко-тузланском Фотију који здушно подржава рад ових хуманитарки које чувају вјеру, традицију и обичаје, али и несебично исказују љубав према људима.

-Коло српских сестара је нешто чиме се, поред осталог, поноси, данас, Угљевик и читав подмајевички крај-закључио је Перић.

Предсједница Кола српских сестара “Света Марија Магдалина” која дјелује при храму Свете Петке Параскеве у Угљевику, Анђа Сријемац рекла је да је вечерашња изложба посвећена Надежди Петровић и свим чланицама ове хуманитарне организације од њеног оснивања, која ове године обиљежава јубиларних 120 година.



-Настављамо њихов рад којим су нас задужиле и преносимо их на млада покољења-рекла је Сријемац.

У оквиру "Видовданских свечаности" сутра ће се у општини Угљевик са почетком у 17.00 часова на платоу испред Центра за културу “Филип Вишњић" одржати једнодневни Сајам народних рукотворина.