ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ ИЗ ЊЕМАЧКЕ: ЗА СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ 571 ПАКЕТ ПОМОЋИ :: Semberija INFO ::

 

ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ ИЗ ЊЕМАЧКЕ: ЗА СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ 571 ПАКЕТ ПОМОЋИ


Активисти евангелистичке заједнице из њемачког града Грозберена допремили су хуманитарну помоћ у Бијељину за кориснике Центра за социјални рад, Удружења за помоћ ментално заосталим лицима ,,Нада“ и Удружења грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“. Помоћ се састоји од 571 пакета који су сачињени од гардеробе, обуће, средстава за хигијену, слаткиша, играчака, школског прибора, а ту је и једна шиваћа машина. 

 
Директор Центра за социјални рад Милорад Софренић је, захваливши активистима евангелистичке заједнице из Грозберена, истакао да је за сваку похвалу хуманост и љубав са којом већ дуже од деценије и по прикупљају и допремају помоћ социјално угроженим грађанима.  Зима само што није покуцала на врата, а наши најугроженији суграђани сада имају једну бригу мање, јер је помоћ од пријатеља из Нјемачке стигла и ове године у право вријеме.  

-Пакете помоћи допреме пред зиму, како би најсиромашнији пред долазак најхладнијег доба у години, прије свега, имали топлу одјећу и обућу. Пакете су обезбиједили за дјецу различитог узраста, те одрасле, каже Милорад Софренић прецизирајући да је вриједност пакета око 13.000 евра. Како истиче, ова сарадња са евангелистичком заједницом је од велике помоћи јер значајно амортизује притисак угрожених грађана на  Центар за социјални рад у доба године кад се знатно повећавају потребе за преживљавање.   
  
У прикупљању помоћи у Гросберену, који броји око 8.000 становника, укључени су бројни активисти.



-Наша заједница од 2003. године помаже социјално угрожене у два града у Босни и Херцеговини, Бијељини и Живиницама, а са представницима наше заједнице долазим по 16. пут. Овом приликом бих се захвалио и нашим активистицама, а било их је 40-ак, које су уназад три мјесеца  слагале пакете помоћи, а на сваком пакету је име особе  којој је пакет намијењен, а ту су и пакети намијењени удружењима ,,Нада“ и ,,Отахарин“ , каже свештеник Евангелистичке цркве Кристијан Мајнц, додавши да се током дугогодишње сарадње изградило пријатељство, па када дођу у Бијељину увијек нађу времена да обиђу неке од социјално угрожених породица како би се додатно упознали са њиховим проблемима и потребама.

Мајнц је овом приликом Удружењу за помоћ ментално заосталим лицима ,,Нада“ уручио и новчану помоћ у износу од 500 евра, а, како је истакао, помажу и дјеци која желе да наставе школовање, те ће  и ове године стипендирати неколико школараца из социјално најугроженијих породица. 

Извршни директору Удружења за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“ Драган Јоковић наглашава да се захваљујући овој помоћи дјеца ромске популације стимулишу да иду у школу, а  на овај начин им се помаже у образовању. 

-Помоћ је веома значајна и овај вид помоћи је још потребан, јер и данас имамо људе у стању социјалне потребе, а активисти евангелистичке заједнице из Грозберена показали су хуманост и жељу да помогну онима којима је та помоћ  неопходна, рекао је Јоковић истакавши да је ова помоћ својеврсна подршка напорима ромске дјеце да без обзира на тешке животне услове ипак имају вољу да се образују, како би изградили себи бољу и сигурнију будућност.

Семберија ИНФО/М.Решидовић