У Бијељини обиљежен Свјетски дан породице :: Semberija INFO ::

 

У Бијељини обиљежен Свјетски дан породице


ЈУ Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина,  Удружење „Породични круг“ и ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ Бијељина данас су поводом Свјетског дана породице организовали предавање на тему „Како васпитати самостално и успјешно дијете-самостална дјеца су срећнија“.

Родитеље и бројне васпитаче из бијељинских предшколских установа о конкретним начинима одгоја дјеце упознала је Даница Мојић, мастер педагог и члан Удружења „Породични круг“.



- Удружење „Породични круг“ сваке године, пригодним програмом обиљежава Свјетски дан породице. Данашња тема је предвиђена за родитеље дјеце предшколског и основношколског узраста, а радује ме да видим и много васпитача из градских предшколских установа. У савременој педагогији појавио се термин „хеликоптер родитељство“ којим се описују родитељи који су превише заштитнички постављени према својој дјеци. Ми ћемо данас говорити о лошим странама таквог приступа и подстакнути родитеље и васпитаче да, у складу са најбољом педагошком праксом код најмлађих подстичу самосталност и самоиницијативност како бисмо их припремили да сутра са што мање проблема самостално корачају кроз живот. У овом узрасту не треба да умјесто њих радимо оно што они могу сами“, поручила је Даница Мојић.

Организатори су у оквиру обиљежавања Свјетског дана породице планирали у Градском парку организовати манифестацију „Породични тренуци“, али су због неповољних временских прилика били принуђени пролонгирати одржавање исте.



- Традиционално, поводом Свјетског дана породице на отвореном простору организујемо „Породичне тренутке“. То је забавно-спортско-културна манифестација на којој настојимо окупити што већи број породица. Све у циљу социјализације дјеце и подршке породици“, истакла је Мојићева. 

Удружење „Породични круг” основано је у Бијељини у октобру 2014. године. Удружење почива на принципима партнерства стручног и хуманог рада у функцији подршке породици и дјеци. Посвећено је развијању свијести о значају благовремене, индивидуализоване, сврсисходне и синхронизоване друштвене подршке породици у припремању дјеце за лакше сналажење у условима сталних и бурних промјена и успјешније превазилажење породично-брачних криза.


Семберија инфо - И. Гутић