Град Бијељина, oтворена писма градоначелника :: Semberija INFO ::

 

Град Бијељина, oтворена писма градоначелника


ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
н/р Предсједника Владе Радована Вишковића
 
МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ, ШУМАРСТВА И ВОДОПРИВРЕДЕ
н/р Министра Саве Минића
 
МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ
н/р Министра Aлена Шеранића
 
 
ПРЕДМЕТ: Отворено писмо
 
Предсједниче Владе и министри,


већ дуже од двије године Град Бијељина се суочава са проблемом упорне и подмукле опструкције јавних набавки, што не само да омета функционисање локалне управе, него и свакодневни живот и здравље наших грађана, привреде и других аспеката друштва. Предузећа која непрестано улажу жалбе на поступке јавних набавки не презају да у, прије свега, политичком интересу, спрјечавају развој и напредак наше локалне заједнице.
 
Поступак јавне набавке који се омета скоро пола године, а суштински је важан за чување здравља становништва, јесте дезинсекција, односно, запрашивање комараца. Градска управа је покренула ову набавку чим је то било могуће, односно, крајем новeмбра, када је усвојен нацрт буџета. Тиме смо жељели да омогућимо експедивност, како не бисмо пропустили оптимални термин за уништавање ларви комараца, методом која не само да је најдјелотворнија, него и нешкодљива за животну средину и друге организме.


Нажалост, предузећа „Еко-заштита“ из Бијељине, „Санитарац“ из Власенице, „Мултилаб“ из Тузле и „Космосол“ из Сарајева су уложила пет жалби на поступак ове јавне набавке, онемогућавајући избор најповољнијег понуђача. Доказ да ово раде из неискрених побуда и само зато да би онемогућили уништавање комараца је тај да ни једном није уплаћена такса, што је законска обавеза при улагању жалбе, због чега је свих пет жалби одбијено. Посебна иронија је да је предузеће „Еко-заштита“ два пута уложило жалбу по истом основу, иако на то нема право, с обзиром на то да је њихова жалба већ једном одбијена. Ипак, ова најновија жалба је поново одложила завршетак јавне набавке, директно угрожавајући здравље становништва.

Град Бијељина је у равници између двије ријеке, а овог прољећа, након благе зиме, било је много падавина комбинованих са топлим данима, што све погодује размножавању комараца, поготово имајући у виду да је пропуштен први термин за њихово ларвицидно уништавање. Због овога ће бити угрожен боравак људи на отвореном, пољопривредни радови, а прије свега, биће повећана опасност од заразних болести које преносе комарци, поготово за рањиве категорије становништва - дјецу и старије и хроничне болеснике. Додатни проблем је што је Семберија у пограничном подручју, па ће бити угрожено и здравље пограничних општина у Србији и Хрватској.

Градска управа града Бијељина све ово вријеме је имала стрпљења, желећи да се против опструкција боримо искључиво законским средствима. Ипак, постаје нам све јасније да против неодговорних и малициозних предузећа и људи та средства не помажу превише. Спремни смо да толеришемо да поједине инвестиције могу сачекати разумно вријеме, док се поступци јавних набавки заврше (након углавном одбијених жалби), али угрожавање здравља становништва себи не смијемо допустити.


Зато захтијевамо да у року од двије седмице исправите „брљотине“ које око ове набавке прави пулен и предводник клике СНСД-а Владимир Лазић и његово предузеће „Еко-заштита“, безочно угрожавајући здравље становништва, као и да пронађете начин да се у Семберији спроведе запрашивање комараца и тако отклони опасност од појаве болести које комарци преносе, али и омогући нормално функционисање живота у граду Бијељина.


Уколико у року од двије седмице не пронађете могућност да ријешите овај проблем, бићемо принуђени да, заједно са народом, блокирамо ауто-пут Добој-Бањалука и тако утичемо на власти на нивоу Републике да се не играју са судбином народа.
 

О свему овоме ћемо такође обавијестити Владу и надлежна министарства Републике Србије.
 
ГРАДОНАЧЕЛНИК
Љубиша Петровић


..................................................................


ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
н/р Предсједнице Владе Ане Брнабић

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
н/р Министарке Данице Грујичић

МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ, ШУМАРСТВА И ВОДОПРИВРЕДЕ
н/р Министарке Jeлене Танасковић



Поштована госпођо Предсједнице Владе, 
Поштованe госпође министри здравља и пољопривреде, шумарства и водопривреде,
већ дуже од двије године Град Бијељина се суочава са проблемом упорне и подмукле опструкције јавних набавки, што не само да омета функционисање локалне управе, него и свакодневни живот и здравље наших грађана, привреде и других аспеката друштва. Предузећа која непрестано улажу жалбе на поступке јавних набавки не презају да у, прије свега, политичком интересу, спречавају развој и напредак наше локалне заједнице.

Поступак јавне набавке који се омета скоро пола године, а суштински је важан за чување здравља становништва, јесте дезинсекција, односно, запрашивање комараца. Градска управа је покренула ову набавку чим је то било могуће, односно, крајем новeмбра, када је усвојен нацрт градског буџета. Тиме смо жељели да омогућимо експедивност, како не бисмо пропустили оптимални термин за уништавање ларви комараца, методом која не само да је најдјелотворнија, него и нешкодљива за животну средину и друге организме.

Нажалост, неколико предузећа из Републике Српске и Федерације БиХ је уложило пет жалби на поступак ове јавне набавке, онемогућавајући избор најповољнијег понуђача. Доказ да ово раде из неискрених побуда и само зато да би онемогућили уништавање комараца је тај да ни једном није уплаћена такса, што је законска обавеза при улагању жалбе, због чега је свих пет жалби одбијено. Посебна иронија је да је једно предузеће два пута уложило жакбу, иако на то нема право, с обзиром на то да је њихова жалба већ једном одбијена. Ипак, ова најновија жалба је поново одложила завршетак јавне набавке, директно угрожавајући здравље становништва.

Град Бијељина је у равници између двије ријеке, а овог прољећа, након благе зиме, било је много падавина комбинованих са топлим данима, што све погодује размножавању комараца, поготово имајући у виду да је пропуштен први термин за њихово ларвицидно уништавање. Због овога биће угрожен боравак људи на отвореном, пољопривредни радови, а прије свега, биће повећана опасност од заразних болести које преносе комарци, поготово за рањиве категорије становништва - дјецу и старије и хроничне болеснике. Додатни проблем је што је Семберија у пограничном подручју, па ће бити угрожено и здравље пограничних локалних заједница у Србији.

Градска управа града Бијељина све ово вријеме је имала стрпљења, желећи да се против опструкција боримо искључиво законским средствима. Ипак, постаје нам све јасније да против неодговорних и малициозних предузећа и људи та средства не помажу превише. Спремни смо да толеришемо да поједине инвестиције могу сачекати разумно вријеме, док се поступци јавних набавки заврше (након углавном одбијених жалби), али угрожавање здравља становништва себи не смијемо допустити.

Зато смо захтијевали од Владе Републике Српске и надлежних министарстава да у року од двије седмице пронађу начин да се у Семберији спроведе запрашивање комараца и тако отклони опасност од појаве болести које комарци преносе, али и омогући нормално функционисање живота у граду Бијељина.

Уколико у року од двије седмице не пронађу могућност да ријеше овај проблем, бићемо принуђени да, заједно са народом, блокирамо ауто-пут Добој-Бањалука и тако утичемо на њих да се не играју са судбином народа.
Такође, позивамо Владу и надлежна министарства Републике Србије да, прије свега у интересу заштите здравља становништва пограничних подручја - Мачве, Подриња и Срема, утичу на власти Републике Српске да ријеше проблем уништавања комараца у Семберији, док не буде касно за овај посао. Уколико Влада Српске не ријеши проблем, Влада Србије нам остаје последња нада да ће комарци бити запрашени и сачувано здравље становника не само Семберије, већ и градова Сремска Митровица, Шабац, Лозница и општине Шид.