БИБЛИОТЕКА ФИЛИП ВИШЊИЋ: ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ :: Semberija INFO ::

 

БИБЛИОТЕКА ФИЛИП ВИШЊИЋ: ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ


Књига "Опчињени просвјетом - Петнаеста генерација Учитељске школе у Бијељини", чији приређивачи су Тихомир Несторовић и Перица Глигић, представљена је у Народној библиотеци “Филип Вишњић”. Према Глигићевим ријечима, “ књига је угледала свјетло дана захваљујући његовој иницијативи, али највећим дијелом захваљујући преданом раду Тихомира Несторовића”. 

-Трудили смо се да урадимо оно што до сада нико није урадио, прикупили смо све материјале за те четири године, од 1964. до 1968. године, и записали да не би било заборављено", рекао је Глигић. Тихомир Несторовић је истакао да је ова књига "казивање о једној младости" и дуг према 3.500 учитеља које је Учитељска школа у Бијељини школовала, као и дуг професорима, те подсјетио да је 15. генерација имала 164 ученика расподијељених у пет одјељења. 

-Писали смо искључиво о себи, о нама", рекао је Несторовић и нагласио да је рад на књизи био и лијеп и тежак, али да су ипак успјели да прикупе грађу за 224 странице и фотографије. Професор који је предавао 15. генерацији Учитељске школе Душан Матић рекао је да је ово за њега дирљив сусрет са овом генерацијом и градом Бијељина, у којем је започео службу и основао породицу. 

-Прошло је 55 година од првог дружења са ученицима и књигом, а сада послије свих тих година књига је опет повод да се видим са њима", рекао је Матић који данас живи у Крагујевцу. Домаћин ове вечери, директор бибиотеке "Филип Вишњић" Јован Цвјетковић рекао је да ће књига бити дигитализована и подсјетио да је Учитељска школа наставила да ради послије посљедњег рата, те да је он њен први дипломирани учитељ.