Коалиција „Покренимо Бијељину“ Панел - дискусија о развоју пољопривреде - Влада Републике Српске има добре намјере према Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Коалиција „Покренимо Бијељину“ Панел - дискусија о развоју пољопривреде - Влада Републике Српске има добре намјере према Бијељини


О могућностима сарадње локалне заједнице са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде разговарано је данас на панел - дискусији коју је организовала Коалиција „Покренимо Бијељину“. Панел - дискусији присуствовао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС Саво Минић, директор Аграрног фонда града Бијељина, Златан Лазаревић, Бобан Јовичевић, предсједник Комисије за пољопривреду у Скупштини града Бијељина, те Бошко Радић, предсједник Удружења пољопривредника села Семберије.

 Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда града Бијељине истакао је том приликом да је Аграрни фонд свијетли примјер успјешне сарадње са ресорним министарством.

 „Први круг руралног развоја успјешно смо реализовали, али, има још пуно могућности за успјешну сарадњу, под условом да се и Градска управа укључи  у сарадњу са Министарством пољопривреде и осталим министарствима. Бијељина је најразвијенија пољопривредна регија у Републици Српској и заслужује помоћ републичких институција. Влада РС и ресорно министарство су пружили конкретну помоћ и резултати на терену су евидентни. У Бијељини смо договарали конкретне кораке сарадње са ресорним министрима и предсједником Републике Српске Милорадом Додиком. У протеклих петнаест година Влада РС је овдје реализовала крупне објекте, као што је нова болница, градска обилазница, канал Дашница, шеталиште, инфраструктурни објекти руралног развоја. То је показатељ да Влада РС има добре намјере према Бијељини“, нагласио је Лазаревић, истакавши да ће други круг руралног развоја, у који ће бити утрошено два милиона КМ, бити настављен 23. марта, након сједнице Скупштине града, односно око 26. марта, када би био расписан тендер за реализацију пројеката.

 Бобан Јовичевић, предсједник Скупштинске комисије за пољопривреду изјавио је да је аграрни буџет у Бијељини са 1,1 повећан на 2,7 милиона КМ.

„ Добра сарадња са ресорним министарством резултирала је значајним средствима која су издвојена за развој пољопривредног сектора у Семберији. Сарадња локалне заједнице и републичких институција је изузетно важна и представља замајац привредног развоја“, истакао је Јовичевић.

Бошко Радић, предсједник Удружења пољопривредника села Семберије похвалио је напоре Владе РС и ресорног министарства на повећању аграрног буџета за ову годину.

 „Све оно што смо ми из Бијељине тражили, практично, сада је усвојено. Све иницијативе, како наше, тако и Министарства пољопривреде, кретале су из Бијељине. Добили смо буџет од 180 милиона КМ, 500 КМ подстицаја по хектару за пшеницу, промијењени су лимити за пољопривредну механизацију, када је ријеч о капиталним инвестицијама, како би и та расподјела средстава била што праведнија“, изјавио је Радић.

 Министар пољопривреде Саво Минић изјавио је да ресорно министарство представља партнера свима онима који желе да сарађују на конкретним пројектима.



„Веома је важно да наши пољопривредени произвођачи буду о свему благовремено обавијештени, а то важи и за најновији јавни позив за капитална улагања. Аграрни буџет никада није био већи, а очекивања наших пољопривредника су таква да обезбиједимо континуитет у производњи. Све проблеме желимо рјешавати транспарентно и јавно. Организовали смо и састанак са представницима Пореске управе РС, како би наши пољопривредници знали како да пријаве порез на доходак. Са својим службама желимо дати максималан допринос, у смислу олакшавања приступа информацијама и процедурама кроз које је неопходно проћи. Са Градском управом до сада нисмо успјели изградити партнерске односе, како у вријеме високог водостаја, тако и у вријеме прошлогодишње суше. Локална власт тада није прогласила стање елементарне непогоде од суше. Нечињење и непрестано пребацивање кривице на другога не стоји. Влада РС и ресорно министарство увијек ће бити на услузи грађанима и пољопривредницима, без обзира на непостојање ссарадње од стране Градске управе“, изјавио је министар Минић, нагласивши да производња хране има примат у Републици Српској, заједно са производњом електричне енергије.

 „Имамо модалитете и могућности за то. Са овогодишњим аграрним буџетом ми ћемо имати довољно хране која се производи на нашим њивама и у нашим фармама.  Договорићемо се и око континуитета плаћања подстицаја, како би то било благовремено и да бисмо имали што боље ефекте у реализацији подстицајних средстава“, нагласио је министар Саво Минић.

(Семберија Инфо)