"Тесла" ће под хаубу уграђивати дијелове из Бијељине :: Semberija INFO ::

 

"Тесла" ће под хаубу уграђивати дијелове из Бијељине


У њемачкој фабрици "Пасс", која послује у Семберији и производи савитљиве цијеви за проток течности разних профила, а које се уграђују у више типова аутомобила реномираних произвођача, требало би да се почну правити ови дијелови и за свјетски познат бренд возила "Тесла".

Потврдио је ово за "Независне новине" Радо Малетић, директор ове фабрике, који је додао да ће то узроковати и отварање нових радних мјеста.

"Ми радимо за велике брендове дијелове за проток разних врста течности и то све иде испод хаубе. Радимо разне цјевчице, све што подноси велику температуру. 'Тесла' је већ дошао у Њемачку и 'Пасс' је добио простор да конкурише, односно да ради одређене производе за 'Теслу'. Ти дијелови, односно поједини производи, које 'Пасс' ради навелико, дошли би у Бијељину и дошло би до увећања и проширења постојеће производње, а то би донијело и нова радна мјеста", рекао је Малетић.

Он је увјерен да би се то у Бијељини требало десити, те додаје да ће "Пасс" у овом граду, који већ запошљава више од 1.000 људи, ако то заживи, доћи до бројке од 1.500 запослених.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић такође подсјећа да у овом граду већ имају компанију "Пасс", која производи аутомобилске дијелове за страно тржиште и у тој области остварује значајне пословне успјехе, па се надају да ће се најаве о проширењу овог производног сектора обистинити.

"Град Бијељина у оквиру својих надлежности сваком инвеститору излази у сусрет колико је год то могуће, имамо спремне пословне зоне, на одличном смо геостратешком положају, за двије године ћемо с Европом бити повезани ауто-путем", рекао је Петровић за "Независне новине".

Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина, истиче да је тај град у посљедње вријеме постао атрактиван инвеститорима и због градње ауто-пута, који ће овај град повезати са Београдом и Бањалуком, а што су огромна тржишта.

"Не изненађује ме та вијест о 'Тесли'. Мислим да ће Бијељина у наредних 10-15 година бити плодно тло за инвестиције, а на нама из администрације је да свим тим људима, који су заинтересовани да инвестирају, то максимално олакшамо и убрзамо посао. Наравно да бих био срећан да се обистини то са 'Теслом', али и било којом другом компанијом која ће запослити људе и овдје донијети неку нову вриједност", рекао је Ђурђевић за "Независне новине".

Стево Савић, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина, каже да планира да се састане са директором фабрике "Пасс" у овом граду, те истиче да је ријеч о средини која је плодно тло за инвестирање.

"Мислим да је ријеч о доброј вијести. Сигурно је да ту постоје одређена ограничења, питање је како обезбиједити и додатну радну снагу, али то су питања која завређују пажњу и озбиљнији ангажман, како Привредне коморе, тако и ресорног министарства, Владе и тако даље", наглашава Савић у изјави за "Независне новине".

Милица Марковић, директорица Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА), каже да о причи у вези са "Теслом" нема званичне информације, али је радује ако се то обистини.

"То сигурно значи проширење капацитета и добра је прича са становишта нових радних мјеста. Ми имамо добру сарадњу са фабриком 'Пасс', ми их водимо као позитиван примјер страних инвестиција код нас. Бијељина има чак и неке предности које други градови у БиХ немају, близу је границе са ЕУ и близу Србији, она је раскрсница путева. Бијељина, као град у равници, има шта да понуди, а добиће и ауто-пут, што ће бити још већа предност, будући да је путна инфраструктура веома битна за стране инвеститоре", навела је Марковићева за "Независне новине".

(Независне)