ПРИРОДА ИЗГУБИЛА КАЛЕНДАР: Лијеска изресала, жбун процвјетао :: Semberija INFO ::

 

ПРИРОДА ИЗГУБИЛА КАЛЕНДАР: Лијеска изресала, жбун процвјетао


Иако смо закорачили у децембар, неки детаљи у окружењу нам дају слику раног прољећа. У центру Бијељине, у једном дворишту, забиљежили смо љешник који је изресао, а украсно жбуње, на више мјеста у граду, које цвјета у рано прољеће, испупало и процвјетало...

Шта рећи, осим да је природа изгубила календар.



На питање шта се ово у природи дешава, старији суграђани нам објашњавају да је то највјероватније због температура неуобичајених за ово доба године, а првенствено што није било озбиљнијег мраза.

- До сада у Семберији није било озбиљног мраза, а било је и сунца, па су биљке ,,пореметиле'' свој уобичајени циклус. Све се промијенило – људи нису као прије, па је за очекивати и да се природа ,,поремети''. Како се понашамо, тако нам и јесте. Плашим се да би нам зима могла бити ,,оштра'' и дуга, па да у прољеће, када би требало да се биљке ,,буде'' , нарочито воће, пупољке ,,спржи мраз'' и онда смо обрали ,,зелен боста''. Али, какви смо, све је ово још добро'', поручује један старији Семберац за портал Семберија инфо и скреће пажњу и на дешавања у Украјини.

- Видите колико је само којекавих пројектила испаљено у Украјини, па све то оставља трага и у природи. Атмосфера се загријава, температуре расту и онда је реална посљедица да у децембру биљке цвјетају и ресају'', закључује овај старина.