РЕПУБЛИКА УРЕЂУЈЕ СЕМБЕРСКА СЕЛА, ГРАДОНАЧЕЛНИК ОПСТРУИШЕ ТУЖБОМ :: Semberija INFO ::

 

РЕПУБЛИКА УРЕЂУЈЕ СЕМБЕРСКА СЕЛА, ГРАДОНАЧЕЛНИК ОПСТРУИШЕ ТУЖБОМ


Најаву могућег доласка још пет милиона КМ у бијељински Аграрни фонд из Компензационог фонда Републике Српске за урбанизацију села мјештани семберских села ишчекују са инфраструктурним пројектима које, како кажу, годинама није реализовала Градска управа.
 
Истовремено је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић подноси кривичну пријаву против Аграрног фонда угрожавајући реализацију пројеката који се финансирају са већ пристиглих 3 милиона марака из Компензационог фонда.

"Градска управа задње двије године, од избора новог градоначелника, ништа није урадила по питању градње инфраструктуре у сеоским подручјима и зато је сада несхватљива кривична пријава Љубише Петровића против Аграрног фонда зато што средствима Компензационог фонда Републике Српске ради пројекте за урбанизацију семберских села", рекли су новинарима чланови Савјета мјесних заједница Владимир Перић у Дворовима и Драган Петровић у Горњем Магнојевићу.



Планом асфалтирања, који је усаглашен на састанцима свих мјесних заједница у Скупштини града Бијељине, предвиђено је да се у Дворовима асфалтирају три улице укупне дужине 600 метара, вриједности 95.000 КМ, док је у Горњем Магнојевићу предвиђено асфалтирање пута за насеље са 30 домаћинстава, дужине 466 метара и вриједности 64.000 КМ.

Сви радови се у потпуности финансирају из средстава Компензационог фонда, посредством градског Аграрног фонда.

"Савјет мјесне заједнице Дворови је као приоритетну за асфлатирање одредио улицу дужине 350 метара која пролази кроз пољопривредно земљиште и долази до насеља у којем живе у рату досељене породице и старосједиоци. У плану је да се, овом акцијом, асфалтрају и улице у насељу Рудине у дужини 200 метара и дио улице Димитрија Лопандића у Гајевима дужине 250 метара", рекао је Перић.

За кривичну пријаву коју је градоначелник Бијељине поднио због асфалтирања из средстава Компензационог фонда, Перић каже да је несхватљива, јер Градска управа двије године скоро ништа не ради по овом питању.

"Захтјеви грађана стоје у Одјељењу за стамбено комуналне послове, нико ништа до сада није предузео и стварно нема потреба да се овако добра акција опструиуше, умјесто да се и Градска управа укључи и да се што више путева асфалтира на селу, да грађанима у Семберији буде бољи живот", истакао је Перић.

Он је додао да су сви радови у мјесним заједницама усаглашени са мјештанима и потпуно „транспарентни“ - јавни, а идентични захтјеви предати су градском Одјељењу за стамбено комуналне послове и у Аграрни фонд.

"Све је урађено транспарентно, нико није одлучио на своју руку који дијелови ће бити асфалтирани. Ми бисмо вољели да се асфалтирају све улице у семберским селима, ако је финансијски могуће, али договор је да се средства Компензационог фонда равномјерно распореде у сва села, како би сви осјетили добробит од ове акције", рекао је Перић залажући се да се питање развоја инфраструктуре на селу ријеши системски.



Драган Петровић из Савјета мјесне заједнице Горњи Магнојевић каже да је изненађен што градоначелник подноси кривичну пријаву против Аграрног фонда јер први пут мјештани добијају потпуно бесплатно модеран пут.

"Лично сам у задње двије године Одјељењу за стамбено комуналне послове у Бијељини предавао захтјев за асфлатирање дионице од 466 метара, уз учешће грађана од 30 одсто, али сам добијао само одбијенице уз образложење да нема пара. Аграрни фонд има новац и беспалтно ће урадити дионицу, али то некоме не одговара", наводи Петровић.

Према његовим ријечима, ријеч је о једином путу који користе породице у 30 домаћинстава, а остао је неасфалтиран. Скоро сви остали путеви у Горњем Магнојевићу асфалтирани су на иницијативу мјештана и уз њихово учешће од првобитних 40, а затим 30 одсто.

Интересантно је да је у овом насељу од 30 домаћинстава у Горњем Магнојевићу већ асфалтирана дионица дужине 700 метара , али је остао незавршен овај приступни дио до главног пута 466 метара. За наредну траншу од 5 милиона, који би требали доћи у Семберију у Горњем Магнојевићу ће, највјероватније кандидовати пут дужине 1.4 километра ка Горњем Драгаљевцу, гдје дјеца из Магнјевића одлазе у основну школу.

У Дворовима, осим три улице које ће се асфалтирати средствима Компензационог фонда, припремљено је још десетак захтјева грађана за асфалтирање и уређење комуналне инфраструктуре.