РАДИОНИЦА О ЗНАЧАЈУ ЧЛАНА 24. УН КОНВЕНЦИЈЕ И ИНКЛУЗИВНОМ ОБРАЗОВАЊУ :: Semberija INFO ::

 

РАДИОНИЦА О ЗНАЧАЈУ ЧЛАНА 24. УН КОНВЕНЦИЈЕ И ИНКЛУЗИВНОМ ОБРАЗОВАЊУ


Коалиција организација особа са инвалидитетом града Бијељине ,,Колоси“ организује радионицу о значају разумијевања Члана 24. УН Конвенције о правима особа са инвалидитетом и инклузивном образовању у четвртак, 25. јула у Центру за културу. 
 
Радионица је прилика да се представници Коалиције ,,Колоси“, заједно са  осталим представницима цивилног друштва, као и са представницима  јавних институција и Градске управе града Бијељине, упознају о значају разумијевања  Члана 24.  УН Конвенције о правима особа са инвалидитетом и препорукама и коментарима УН Комитета за праћење примјене УН Конвенције које је држава Босна и Херцеговина добила на тај члан.
 
Радионицу ће водити тренери Коалиције ,,Колоси“, а пред учеснике прво ће изаћи дефектолог Ранко Ранкић који ће говорити на тему ,,Инклузивно образовање, од теорије до праксе у дефектолошком раду и актуелни приступ квалитетној инклзији“. О  Члану 24. УН Конвенције и развоју способности особа са инвалидитетом до потпуног потенцијала говориће предсједница Хуманитарног удружења жена ,,Арта“ Радмила Симић, а психолог Ивана Стевановић о томе како омогућити особама са инвалидитетом учење животних и социјалних вјештина за једнако учешће у образовању и у заједници. О раду и обуци наставника, укључујући и оне са инвалидитетом, те стручњака и особља које раде на свим нивоима образовања за подршку особама са инвалидитетом, говориће Тања Милинковић, предсједница Удружења жена са инвалидитетом ,,Импулс“.
 
Модератор ове радионице, која се реализује у склопу МyРигхт програма заједничких активности коалиција организација особа са инвалидитетом 2018- 2021, је Милорад Јовић, секретар Коалиције ,,Колоси“.
 
Конвенција о правима особа са инвалидитетом је међународни уговор о људским правима Уједињених народа који има за циљ заштиту права и достојанства особа са инвалидитетом.

Странке потписнице Конвенције дужне су да промовишу, штите и осигурају потпуно уживање људских права особама са инвалидитетом и осигурати им пуну једнакост пред законом.

Текст Конвенције усвојила је Генерална скупштина Уједињених народа 13. децембра 2006. године, а отворена је за потписивање 30. марта 2008. године. Након што је Конвенцију ратификовала 20. странка, ступила је на снагу 3. маја 2008. године.
 
Босна и Херцеговина је 2010. године ратификовала УН Конвенцију о правима особа са инвалидитетом, те усвојила ЕУ стандарде по којима узрок инвалидности није критериј за одређивање права на заштиту и накнаде.

​Ратификацијом Конвенције БиХ се обавезала на усклађивање домаћег законодавства, односно изједначавања права свих особа са инвалидитетом, без обзира на узрок настанка инвалидитета.