ЈАВНА ДЕБАТА „ЗАЈЕДНО У БОРБИ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ДЈЕЦОМ: ПРЕКИНИМО ЛАНАЦ ТРГОВИНЕ - ДЈЕЦА НИСУ РОБА“ :: Semberija INFO ::

 

ЈАВНА ДЕБАТА „ЗАЈЕДНО У БОРБИ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ДЈЕЦОМ: ПРЕКИНИМО ЛАНАЦ ТРГОВИНЕ - ДЈЕЦА НИСУ РОБА“


Јавна дебата данас је одржана у организацији Фондације „Лара“, а у оквиру истоимене кампање коју у току августа, реализује УГ „Будућност“ из Модриче, у сарадњи са чланицама Мреже РИНГ и СНАЖНИЈИ ГЛАС ЗА ДЈЕЦУ БИХ. 
Кампању су подржали Европска  унија и Вијеће Европе, а циљ дебате је упознавање учесника са ризицима са којима се суочавају дјеца из рањивих група, те како препознати дјецу која су жртве трговине и како реаговати.



Љиљана Лукић из Фондације „Лара“, истакла је да је БиХ, већ годинама  уназад, земља транзита, дестинација и извор жртава трговине људима.
- Званични подаци говоре да је годинама уназад тенденција таква, да су више од половине жртава трговине људима дјеца. Према подацима из 2021. године од 57 индетификованих потенцијалних жртава трговине људима, чак 54 су била малољетна лица, што показује да је ситуција из године у годину све гора и све је више малољетних жртава. Када су у питању дјеца жртве трговине људима, највише се експлоатишу у сврху просјачења, а нажалост велики је и број случајева принудних малољетничких бракова. Највише су у ризику ромска дјеца, затим дјеца мигранти, посебно дјеца мигранти без родитељске пратње, као и сва дјеца која се налазе у стању социјалне потребе и која су социјално изолована на било који начин.



Зато је јако битно да се цијело друштво укључи, а када је у питању превенција, велика је улога образовних установа јер се сви ризици за трговину дјеце смањују када су дјеца редовно у образовном систему, односно када редовно похађају наставу. Те тенденције које имамо у БиХ, да  је из године у годину све већи број малољетних жртава, указују на то да су трговци људима још увијек корак испред надлежних институција, испред свих нас и свих наших напора да се боримо против трговине људима и трговине дјецом. Због тога је потребна стална сарадња, потребна је додатна едукација свих стручних лица која раде са дјецом жрвама трговине људима, као и са дјецом која су потенцијалне жртве, односно која су у ризику да то постану“, рекла је Лукићева.



Семберија инфо - С. Николић