ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА ПОПУЛАЦИОНУ ЕДУКАЦИЈУ, РАСТ И РАЗВОЈ ДЈЕЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА ПОПУЛАЦИОНУ ЕДУКАЦИЈУ, РАСТ И РАЗВОЈ ДЈЕЦЕ


У оквиру Педагошког факултета Универзитета Источно Сарајево, одјељење у Бијељини, отворен је Центар за популациону едукацију, раст и развој дјеце, чији је циљ да између осталог укаже адолесцентима на важност повећања наталитета у Републици Српској и БиХ.
 
У оквиру Центра набављени су и апарати који ће служити за антрополошка мјерења, а студенти мастер програма Педагошког факултета, смјер Информатика, израдили су атлас који показује демографско стање у свим локалним заједницама у РС.
 
Професор Стево Пашалић изјавио је након отварања овог центра да ће едукацијом о важности рађања бити обухваћени ученици деветих разреда и студенти.
 
,,Важно је да створимо свијест о неопходности рађања за опстанак друштва у цјелини. Код нас, али и у другим земљама, све се своди на индивидуалне жеље за потомством, док је потреба друштва скрајнута. Зато је овај центар једна од добрих, нефинансијских мјера популационе политике и ми ћемо око овог програма на Универзитету сигурно окупити 10.000 студената, а путем Министарства требало би укључити и основне и средње школе'', рекао је Пашалић.
 
Он је навео да је у прошлој години у Републици Српској рођено 229 беба више него 2017. године, те да овом податку није посвећено довољно пажње у медијима.
 
,,Овај податак не мора да значи да ће број новорођене дјеце да се повећава континуирано, али било би добро да се вратимо на број од 10.000 рођене дјеце током године. Ако би се годишње у Републици Српској рађало мање од 9.000 дјеце, онда би то постало забрињавајуће. Популациони потези које повлачи Влада Српске већ дају резултате, али не треба се ослонити на појединачне мјере, него успоставити системске'', истакао је Пашалић.
 
Помоћник министра у Министарству породице, омладине и спорта РС Босиљка Бошњак нагласила је да ће Министарство помоћи рад и унаприједити идеје Центра за популациону едукацију.
 
,,Тренутна демографска слика није охрабрујућа и зато захваљујемо Универзитету на оснивању оваквог центра. Влада је формирала нови демографски савјет у којем учествују и министри, тако да је бављење овим проблемом подигнуто на виши ниво'', додала је Бошњакова.
 
Декан Педагошког факултета у Бијељини Далибор Стевић рекао је да проблеме са развојем има више од 80 одсто младих, што је забрињавајуће.
 
,,Растом и развојем, што је област којом се ја бавим, уопште не можемо да будемо задовољни. Деформитете стопала и кичменог стуба има осамдесет од стотину посматране дјеце. Ови проблеми су се у посљедњих 30 година повећали неколико десетина пута и они нису само естетске природе, него утичу на цјелокупно здравље. У Центру смо обезбиједили антропометар, справе за процјену деформитета кичме, стопала, мјерење ухрањености, развоја моторике, и друге'', закључио је Стевић