Одјељење за друштвене дјелатности - Служба за пружање правне помоћи грађанима: Пет хиљада грађана годишње затражи правну помоћ :: Semberija INFO ::

 

Одјељење за друштвене дјелатности - Служба за пружање правне помоћи грађанима: Пет хиљада грађана годишње затражи правну помоћ


Служба за пружање правне помоћи грађанима  је служба, односно канцеларија која прима највећи број странака и грађана у оквиру система Градске управе града Бијељина.
 
Дневно се Служби за пружање правне помоћи грађанима обрати између двадесет и 40 странака са разним захтјевима и питањима из различитих области и грана права (парничног, ванпарничног, извршног поступка, управног поступка и управног спора, привредног права, облигационог права, те кривичног и прекршајног права.
 
На услузи грађанима

Из извјештаја о раду Службе за пружање правне помоћи грађанима произилази да се више хиљада грађана на годишњем нивоу обрати овој служби са различитим захтјевима за пружање правне помоћи (између четири и пет хиљада странака годишње). Тренутно је у овој служби запослен само један службеник на неодређено вријеме.

Зоран Радић, самостални стручни сарадник за пружање правне помоћи грађанима за портал ,,Семберија инфо'' каже да ова служба постоји и дјелује у оквиру Одјељења за друштвене дјелатности Градске управе Бијељина. Право на остваривање правне помоћи имају искључиво физичка лица са мјестом пребивалишта на подручју града Бијељина, изузимајући из наведених услуга предузетнике и правна лица.
 
- Наш основни задатак је да грађанима пружимо правне савјете из правних области у којима се могу сачињавати исправе, поднеске, захтјеве и друга правна акта, у складу са законом и другим релевантним прописима. Састављамо исправе, у складу са законом, уговоре, изјаве, пуномоћи у оквиру дјелокруга рада ове Службе. Осим тога, наша обавеза је да састављамо правна средства и поднеске, као што су молбе, захтјеви, приједлози, представке, приговори, тужбе, жалбе, ванредни правни лијекови и друга правна акта из области парничног, извршног, ванпарничног, управног поступка и поступка у управном спору. Пружамо стручну помоћ грађанима у састављању представки и приједлога које упућују надлежним органима”, каже  за ,,Семберија инфо’’ Радић, истичући да ова Служба прибавља и неопходне податке и обавјештења у вези са свим набројаним услугама, по потреби и у складу са законом, вршење увида у списе судова и градских органа.
 
Ова служба непосредно учествује у реализацији пројеката из дјелокруга рада у које је укључен Град, сачињава и доставља информације и извјештаје о напретку имплементације пројеката из дјелокруга рада, прати и примјењује прописе везане за пружање правне помоћи грађанима.
 
Обимни и комплексни послови

Појашњавајући  шта се све ради у Служби за пружање правне помоћи грађанима, Радић истиче да су у области парничног поступка често јављају поднесци као што су тужбе за развод брака, тужбе за надокнаду материјалне и нематеријалне штете, тужбе за наплату дуга, својинске и посесорне тужбе (тужбе за заштиту права - државинске тужбе).
 
Широка лепеза услуга

- У области ванпарничног поступка најчешће се ради о приједлозима за расправљање заоставштине (оставински поступак), о одузимању и враћању пословне спососбности, проглашењу несталог лица умрлим, покретању поступка за давање дозволе за закључење брака малољетним лицима, продужењу или одузимању  родитељског права, развргнућу сувласништва, уређењу међа и слично. У области управног спора  најчешће се подносе тужбе за поништење коначних управних аката, у области извршног поступка подносе се приједлози за извршење на основу извршне или вјеродостојне исправе, изјављују приговори против рјешења о извршењу, приговори трећег лица и слично. Из области управног поступка покрећу се поступци за подношење одговарајућих захтјева, поврат у пређашње стање или сачињавају остали поднесци као што су изјаве, пуномоћи, молбе, доставе података. Жалбени поступци су типични за изјављивање и подношење жалби на првостепена рјешења из области социјалне, здравствене, борачко - инвалидске заштите, здравственог осигурања, пензијско - инвалидског осигурања итд.
 
Што се тиче уговора, на крају за ,,Семберија инфо’’ истиче Зоран Радић, најчешће се сачињавају уговори о закупу стана, пословног простора, уговори о датој капари, уговори о зајму новца, о поклону новца, о поклону или купопродаји ватреног оружја, као и о купопродаји моторних возила.


Семберија инфо