Дом здравља Бијељина: Превентивни прегледи поводом Свјетског дана становништва :: Semberija INFO ::

 

Дом здравља Бијељина: Превентивни прегледи поводом Свјетског дана становништва


Поводом Свјетског дана становништва, који се обиљежава сваке године 11. јула, још од 1989. године,  Дом здравља Бијељина организовао је бесплатне превентивне прегледе грађана испред Центра за културу „Семберија“ Бијељина.

Како у цијелом свијету, па тако и у Бијељини, имамо епидемију хроничних незаразних болести, као што су дијабетес, артеријска хипертензија и гојазност.  То су обољења која значајно могу да погоршају живот болесника и свих наших грађана ако се не препознају и не лијече на вријеме, рекао је др Невен Мијић.

- Због тога Дом здравља Бијељина, како данас, али и иначе, често организује превентивне прегледе, приликом којих откривамо ове болести. Након тога, пацијенти заједно са својим изабраним породичним љекаром могу да пронађу стратегије да би побољшали своје здравље. Данас смо код доста грађана открили дијабетес и хипертензију, а да при том нису упознати да имају нека од тих обољења“, казао је др Мијић и додао да грађани који данас нису били на превентивним прегледима, исте могу у Дому здравља да обаве код својих породичних љекара и нагласио да су превентивни прегледи веома битни и да се грађани повремено јаве свом породичном љекару.



Татјана Перић, главна сестра Дома здравља Бијељина рекла је да је суштинска визија Популационог фонда репродуктивно здравље.
- Сматрамо да свака трудноћа мора бити жељена и да сваки порођај мора бити безбиједан. Стога је Дом здравља Бијељина у протеклом периоду организовао превентивне прегледе у секторским амбулантама, који су били организовани од априла до јула ове године.Превентивне прегледе ћемо организовати и у наредном периоду у секторским амбулантама породичне медицине, централном објекту, али и у селима гдје немамо наше амбуланте“, казала је Перићева.


Семберија инфо - С. Јовановић