СТОЈАНОВИЋ: ТУРНИР ЈЕ ПРИЛИКА ЗА ДАЉЕ УСАВРШАВАЊЕ :: Semberija INFO ::

 

СТОЈАНОВИЋ: ТУРНИР ЈЕ ПРИЛИКА ЗА ДАЉЕ УСАВРШАВАЊЕ


Трећи Међународни шаховски фестивал ,,Словенско братство'' отворен је у Бањи Дворови, а током три дана такмичарског програма више од педесет учесника старости до 20 година моћи ће да одмјери снаге са гостима из Србије, Хрватске, Федерације БиХ и Русије.
 
Предсједник Шаховског савеза Републике Српске Васо Бојанић рекао је за ,,Семберске новине'' да је било проблема током организације Фестивала, да су неки учесници одустали од доласка, али да ће у Дворовима ипак бити приређене одличне шаховске партије.
 
,,Током три дана биће одржани рејтинговани и нерејтинговани турнири, а чињеница да имамо више од педесет учесника, показује да ће сваки такмичарски дан бити занимљив'', навео је Бојанић, који је и директор овог шаховског фестивала.
 
Међународни шаховски судија Владо Стојановић истакао је да су на Фестивалу требали да учествују гости из Москве, али да је долазак отказан због неповољних туристичких аранжмана.
 
,,Шаховски фестивал подразумијева караван – одржавање турнира и у другим градовима, а ове године је требало да буде одржан, осим у Бијељини, у Теслићу и Бањалуци. Међутим, због финансијских проблема и неких несугласица, биће одржан само у Дворовима. Гостима из Москве нису одговарале цијене смјештаја у хотелима које је предложила Туристичка организација РС, па су отказали одлазак, али ипак захваљујем предсједници Српске Жељки Цвијановић и Министарству за спорт што су подржали организацију турнира'', нагласио је Стојановић.
 
Он је додао да је Бања Дворови понудила прихватљив аранжман за госте, који ће у Бијељини боравити четири дана, до 5. јула.
 
,,Овдје су нам гости из Санкт Петербурга, са господином Биковим. Они су нас посјетили и 2017. године. Такмичари ће играти рејтинговани турнир у девет кола, темпо игре петнаест минута, а биће одржани и нерејтинговани турнири. Други дан Фестивала играће се 'блиц', а планирали смо и пријатељске мечеве између представника различитих земаља'', каже Стојановић.
 
 
Он је рекао да су Семберија, Мајевица, Посавина и Бирач регије које имају убједљиво најбоље шахисте у Босни и Херцеговини.
 
,,Дјеца из Шаховског клуба 'Светислав Глигорић', затим из ШК ,,Дворови'', ШК ,,Свети Георгије'', те из Обудовца и Брчког, доминантни су, а овај шаховски фестивал значиће много за њихов даљи професионални развој'', навео је Стојановић.
 
Предраг Томин из Шах клуба ,,Аљехин'' из Панчева истакао је да је овај клуб прије мјесец дана угостио шахисте из Бијељине и да су сада дошли у узвратну посјету.
 
,,Рад са децом нас је зближио. Дошли смо из Панчева са десетак такмичара и подржавамо сваки турнир на којем се пружа шанса младима. Шах као спорт је скрајнут са сцене поред популарних спортова као што су кошарка, фудбал, тенис, али овакве манифестације му дају могућност да опстане'', нагласио је Томин.
 
Мехлимана Бабовић дошла је у Бијељину из ШК ,,Слобода'' Тузла, има 12 година и похађа шести разред основне школе.
 
,,Надам се да ћу постићи што боље резултате и да ћу се кући вратити са пехаром. До сада сам била прва на федералним и државним такмичењима'', рекла је Бабовићева.
 
Анастасија Станкић из Бијељине чланица је ШК ,,Светозар Глигорић'', а од овог шаховског фестивала очекује прије свега лијепо дружење.
 
,,До сада сам била првак Републике Српске и Босне и Херцеговине, а учествовала сам и на европским првенствима'', додала је Станкићева.

​Семберија инфо