Скупштина Града Бијељина разматраће Извјештај о пословању ЈП „Дирекција за изградњу и развој града“ :: Semberija INFO ::

 

Скупштина Града Бијељина разматраће Извјештај о пословању ЈП „Дирекција за изградњу и развој града“


На дневном реду извјештај о пословању Дирекције за 2021. годину са планом рада за 2022. годину.

Одборници Скупштине града Бијељина на сједници, која ће се одржати 29. јуна, разматраће Извјештај о пословању ЈП „Дирекција за изградњу и развој града“ за 2021. годину са планом рада и процијењеним приходима и расходима за 2022. годину.

Планом рада Дирекције за 2022. године планирани су приходи од 2.080.000 КМ, расходи у износу од 2.075.500, док разлика остварених прихода и расхода износи 4.500 КМ.

План рада са процијењеним приходима и расходима за 2022. годину урађен је на основу завршног рачуна ЈП „Дирекција за изградњу и развој града“ из 2021. године, Плана рада са процијењеним приходима и расходима за 2021. годину и Одлуке о буџету Града Бијељина за 2022. годину.


План је сачињен на основу припремљених претпоставки за дјелотворније управљање градским-грађевинским земљиштем, предвиђене израде просторно-планске документације.

Такође, на основу пројеката објеката високоградње и  нискоградње са пројектима саобраћајница, електро и хидротехничке инфраструктуре, учешћа у остваривању и изградњи индустријских зона, пројектовања аутобуске и ватрогасне станице, паркинг гараже...

Код доношења Плана рада узето је у обзир отежано пословање због појаве пандемије вируса корона и претпоставке да ће и све до краја 2022.године имати утицај на пословање, али са далеко мањим посљедицама.

На План рада, како се наводи у извјештају  који ће се наћи пред одборницима, утичу и најновија дешавања на свјетској политичкој сцени, која већ условљавају поремећаје на тржишту, нестабилношћу и непредвидљивим повећањем цијена роба и услуга.

ЈП "Дирекција за изградњу и развој града" Бијељина основана је 2004. године као јавно предузеће, са сврхом обављања послова који се односе на прибављање, припремање и уређење грађевинског земљишта, организовање и вођење инвестиција од значаја за општину...


У оквиру Дирекције егзистира Технички сектор који има двије службе -  Службу за просторно планирање и пројектовање и Службу за пројектовање, ревизију и надзор.

У оквиру Техничког сектора обављају се послови на изради просторно-планске документације – просторних планова, урбанистичких планова, регулационих планова, зонинг планова, урбанистичких пројеката и планова парцелације, затим израда урбанистичко-техничких услова.

Такође, послови израде техничке документације за објекте нискоградње и високоградње свих нивоа, елабората, студија, ревизије, надзора и техничких прегледа објеката, као и давање разних стручних мишљења, техничких рјешења и слично.

Служба за просторно планирање и пројектовање Дирекције у току прошле године обављала је послове на изради просторно-планске документације, припреми аналитичко-документационе основе за израду просторно-планске документације, као и припреми и изради информација из ове области.

Даље, вршена је израда урбанистичко-техничких услова и стручних мишљења за потребе издавања локацијских услова, у предметима редовног поступка, као и предметима у поступку легализације.

Служба је обављала и послове припреме пројектних задатака и стручних мишљења везаних за област просторног планирања и пројектовања, послове израде пројеката за објекате високоградње и вањског уређења, те извршавала остале задатке из свог дјелокруга рада.

Тренутно, у току су израде регулационих планова „Дашница 1“,   „Гвоздевићи“, „Филип Вишњић“  и „Галац“ Бијељина, те урбанистички пројекат „Пословни комерцијално-административни центар“ у оквиру РП „Центар града“ у Бијељини.


У току прошле године завршено је 456 урбанистичко-техничких услова (стручна мишљења и урбанистичко-технички услови и урбанистичко-технички услови за објекте обухваћене спроведбеним документом просторног уређења).

У истом периоду израђено  и више урбанистичко–техничких услова за изградњу објеката различитих намјена за друге општине -  Зворник, Пале, Хан Пијесак, Соколац, Рогатицу, Осмаке, Сребреницу, Братунац, Угљевик, Лопаре,Доњи Жабари др.

У оквиру Техничког сектора, Служба за пројектовање, ревизију и надзор је обављала послове из своје надлежности - надзор над извођењем радова на изградњи објеката (високоградње, нискоградње и хидроградње), ревизију, односно техничку контролу техничке документације...

Оснивач предузећа, Општина, односно сада Град Бијељина је заступљена са 100 одсто учешћа у капиталу  „Дирекције за изградњу и развој града“.


Семберија инфо - З.Кусмук