ПРЕДСТАВЉЕН ДОКУМЕНТ „ПОПУЛАЦИОНА ПОЛИТИКА ГРАДА БИЈЕЉИНА“ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДСТАВЉЕН ДОКУМЕНТ „ПОПУЛАЦИОНА ПОЛИТИКА ГРАДА БИЈЕЉИНА“


Foto
У згради Градске управе данас су представљена два документа везана за „Популациону политику Града Бијељина“, брошура „Мапа развоја града“ и видео који је снимљен од стране експертског тима.



Љубица Млађеновић, шеф одсјека у Одјељењу за друштвене дјелатности и члан експертског тима за израду два документа – „ Приједлог мјера пронаталитетне популационе политике у граду Бијељина“ и „Анализа стања демографског развоја Града Бијељина“ рекла је да је  градоначелник Града Бијељина, Љубиша Петровић крајем маја прошле године, формирао експертски тим који броји осам чланова, међу којима су демограф, социјални радник, љекари, чланови Привредне коморе, чланови Педагошког завода и медија.



Љубиша Петровић, градоначелник Града Бијељина, истакао да је Град Бијељина прва локална заједна, која има израђен пронаталитетни  документ везан за популациону политику

-Овај документ садржи анализу и демографско стање у којој се налази Бијељина, а у другом документу који чини приједлог мјера популационе политике о граду Бијељина, садржи низ  мјера, а ми ћемо у току маја извући мјеру пронаталитетне политике и тај приједлог ћемо упутити у скупштинску процедуру. А из буџета, за који смо се ове године по први пут изборили, а он износи 170.000 КМ и односи се на мјере пронаталитетне политике, употријебићемо је у текућој 2022. години, с тим да ћемо се у нацрту буџета за 2023. годину борити да ова буџетска позиција буде са још већим износом“, истакао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и додао да ће мјере проналитетне политике сигурно дати резултате.

-Уприличићемо и снимање видеа, гдје ћемо заједно са брачним паровима који се нису остварили у улози родитеља, али и оних који јесу, додатно промовишемо са девизом „Бијељино, дјеца ти се рађала“. У склопу овог документа, налази се и неколико мјера везаних за побољшање комуналне инфраструктуре за труднице, такође Град Бијељина субвенционише боравак дјеце у приватним предшколским установама, а нама је да нацртом буџета за следећу годину буду још веће, да стипендирамо већи број студената и да са већим постотком субвенционишемо превоз ученика“, рекао Петровић.



Градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић најавио је да ће у току маја ове године, расписати јавну набавку за бесплатне уџбенике за све основце са подручја Града Бијељина.

Рада Голуб, виши асистент на Педагошком факултету у Бијељини и дио тима за студију демографије за Популациону политику Града Бијељина рекла је да су на основу комплетне демографске анализе дознали да је  Град Бијељина, један од градова у Републици Српској који има негативан природни прираштај од 2002. године.

-На основу анализе можемо да кажемо да је број умрлих доста предњачио на односу на број живорођених и због тога је било неопходно израдити пар модела о рађању, да би сазнали колико нам дјеце недостаје, ког реда рођења и који су фактори који су утицали на рађање, све касније ступање у брак и рађање мањег броја дјеце. Подаци су показали да је стопа укупног фертилитета у Граду Бијељина 1,44% по посљедњој години посматрања, 2020. години. Да би дошло до природне ревитализације становништва, да би град привредно напредовао и сваком другом смислу, неопходно је да жена током свог живота роди 2,1 дијете“, истакла је Рада Голуб и додала да по том моделу оптимума рађања граду Бијељина недостаје 686 – оро дјеце, из реда прворођених 33, а из реда другорођених 43 и трећерођене дјеце 58%.



Милан Арсеновић, специјалиста гинекологије и акушерства запослен у Дому здравља Бијељина, рекао је да је плодност код људи значајно смањена и да на нашим просторима жене, у просјеку прво дијете роде у 29 -ој години, а некада је просјек био у 21 – ој години.

-Како је жена старија, тако се и смањује плодност, наиме после 32 године код жене, а код мушкараца после 42 године. Веома је важно подстицати раније рађање и ја се надам да ће мјере које је донијела ова група, побољшати природни прираштај у Бијељини и надам се да ће се више дјеце рађати“, нагласио је Арсеновић.



(Семберија инфо)