РЕКАПИТУЛАЦИЈА И КРУНА ЈЕДНЕ УСПЈЕШНЕ КАРИЈЕРЕ (ФОТО) :: Semberija INFO ::

 

РЕКАПИТУЛАЦИЈА И КРУНА ЈЕДНЕ УСПЈЕШНЕ КАРИЈЕРЕ (ФОТО)


У Галерији Центра за културу “Семберија” вечерас је отворена ретроспективна изложба графика једног од најбољих босанскохерцеговачких графичара Милијанка Михољчића, кустоса бијељинске галерије који ускоро одлази у заслужену пензију.



“Четврт вијека сам радио у овој галерији, припремао изложбе врхунских умјетника и стваралаца. Неће бити нескромно да кажем да сам, на неки начин, заслужио поводом скорог одласка у пензију, да припремим своју ретроспективну изложбу у овом изложбеном простору. Одлучио сам да то буде графика, јер сам по томе препознатљив и у графици сам највише и постигао. Представио сам на изложби студије из прве године Академије ликовних умјетности – одсјек графика у Сарајеву, гдје сам дипломирао 1981. године. Ту је и мој дипломски рад, те циклуси графике : “ Вријеме прошло”, “Измијењено стање”, “Друго стање свијести” и циклус графика. Тих осамдесетих година постигао сам пуно у графици, али је рат направио својеврсан рез. Након паузе, вратио сам се графици “Мапом крстова”, али сам се бавио и сликарством и вајарством. Након ове изложбе могао бих јавности представити и своје скулптуре и слике. У протеклих четрдесетак година било је пуно изложби и пуно награда. Излагао сам на свјетским бијеналима и тријеналима, у Београду, Загребу, Љубљани и другим великим културним центрима”, истакао је Милијанко Михољчић, који је добитник и Златне медаље “Филип Вишњић” за допринос у култури града Бијељина.



За Михољчићеве графике академски сликар Наталија Цимеша каже да је “ Милијанко умјетник који је у животу нашао своју концепцију, а који само продубљује све више своје знање и сензибилност на путу који је изабрао.

“Тај пут је реализам који код њега никада није значио банално илустровање стварности, да би се постигао ефекат умјетничке репортаже, него дубоко продирање у проблеме стварности, искрено тражење , да би се нашла, у чисто ликовном изразу и чистим ликовним средствима, она веза која спаја све манифестације једног времена и даје им јединствену форму која се зове стил времена”.

Отварајући вечерашњу изложбу, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић истакао је да атмосфера на изложби, велика посјећеност и присутне емоције говоре да је Милијанково стваралаштво у најбољој форми осликало сам живот.



“Захваљујем Милијанку Михољчићу што је дао свој немјерљив стваралачки допринос у културном опусу нашег града. Милијанково укупно умјетничко и стваралачко дјело говори о великој посвећености умјетника ономе што ствара и способности да за своје стваралаштво заинтересује данашњег човјека”, нагласио је градоначелник Петровић.

Семберија инфо