ТРЖИШТЕ ЖИВЕ СТОКЕ, ЖИТАРИЦА И СТОЧНЕ ХРАНЕ: ЦИЈЕНЕ ЖИВЕ СТОКЕ СКАЧУ У НЕБЕСА :: Semberija INFO ::

 

ТРЖИШТЕ ЖИВЕ СТОКЕ, ЖИТАРИЦА И СТОЧНЕ ХРАНЕ: ЦИЈЕНЕ ЖИВЕ СТОКЕ СКАЧУ У НЕБЕСА


На бијељинској Сточној пијаци, која послује у оквиру Агротржног центра „Кнез Иво од Семберије“ рано јутрос, с обзиром на то да је уторак пијачни дан, прасићи до 30 килограма живе ваге продавани су по цијени од 7,5 КМ по килограму. Јагњад је нуђена по цијени од 7,50 до осам КМ по килограму живе ваге, овце по 3,50 КМ по килограму, свиње прве класе, до стотину и десет килограма, цијењене су 3,5 КМ по килограму, док су свиње у међукласи нуђене по цијени од 2,8 до три КМ по килограму живе ваге.

Што се тиче цијена житарица, за стотину килограма кукуруза продавци су тражили од 80 до 85 килограма, док је пшеница и јечам, такође, нуђена по цијени од 80 КМ за стотину килограма.


Боро Симић, запослен на Агротржном центру „Кнез Иво од Семберије“ каже да су само прије мјесец дана прасићи тежине до 30 килограма нуђени по цијени од четири КМ за килограм живе ваге.
С друге стране, у међувремену је драстично поскупјела и сточна храна. 

Јасна Јовић, комерцијалиста у предузећу „Савић цомпанy“, каже да је сојина сачма драстично поскупјела у односу на прошлу годину, као и кукуруз, који представљају основне компоненте за производњу сточне хране и премикса.
„Сојина сачма је у прошлој години на берзи коштала од 330 до 350 еура за тону, док сада кошта од 590 до 630 еура за тону. Кукуруз је у прошлој години коштао 35 до 40 КМ за стотину килограма, да би му сада цијена износила у набавци око 70 КМ за стотину килограма. С обзиром на то да смо кукуруз увозили из Србије, у међувремену је ступила на снагу забрана извоза из Србије, тако да се сналазимо онако како знамо и умијемо. Сточна храна је од почетка године поскупјела од 20 до 25 одсто, зависно од врсте производа, јер уз поменуте базичне сировине поскупјело је и гориво“, каже Јасна Јовић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић