ЗБОГ НЕОДГОВОРНОГ ПОНАШАЊА ЛОКАЛНИХ ФИРМИ УГРОЖЕН РАД ПРЕДУЗЕЋА :: Semberija INFO ::

 

ЗБОГ НЕОДГОВОРНОГ ПОНАШАЊА ЛОКАЛНИХ ФИРМИ УГРОЖЕН РАД ПРЕДУЗЕЋА


Зависно предузеће „Рудник и термоелектрана Угљевик“ а.д. Угљевик обавјештава јавност да је због неодговорног понашања појединих локалних фирми у Угљевику и њихових власника угрожен нормалан рад предузећа.

Наиме, на поступке јавних набавки у овом предузећу фирме „МОНТ – ГРАДЊА“ д.о.о. Угљевик, са сједиштем у Угљевику, Улица Ћирила и Методија бб, кога заступа овлаштено лице Миленко Лукић из Горње Крћине, „ИНТЕР – ГРАДЊА“ д.о.о. Угљевик, са сједиштем у Угљевику, Улица Ћирила и Методија бб, кога заступа овлаштено лице Миленко Лукић из Горње Крћине, „ГРАЂЕВИНАР“ д.о.о. Угљевик, са сједиштем у Угљевику, Улица Ћирила и Методија 32А, кога заступа овлаштено лице Радивоје Спасојевић из Богутовог Села, се жале на све расписане тендере, иако се сличним пословима никад нису бавили (поднијели су око 50 жалби). Њихова очигледна намјера је само да блокирају, односно онемогуће благовремено обављање поступака јавних набавки, јер за многе од набавки које се траже нису ни квалификовани. Да су њихове жалбе неосноване и да немају никакву другу сврху осим блокирања поступака јавних набавки, показује и то да их уред за жалбе одбацује, као и то што не уплаћију ни обавезну таксу на жалбе Канцеларији за разматрање жалби.

Због оваквих поступака наведених фирми и њихових власника, предузеће није у прилици да на вријеме обави поступке јавних набавки, што може угрозити његово нормално функционисање, а финансијска штета износи више милиона. Поменуте фирме су искључиво извођачи радова који се финансирају из буџета Општине Угљевик у посљедњих неколико година. Због тога нам се чини да иза свега, нажалост, стоји и актуелни начелник општине Угљевик, који на овај начин жели да спријечи недавно озваничену нову скупштинску већину у овој општини.

Не можемо да разумијемо да неко у Угљевику на овај начин жели да блокира и отежа рад предузећа које је највећи произвођач електричне енергије у Републици Српској и које кроз ренту и друга пореска давања пуни преко 60 посто буџета општине. При томе треба имати у виду да ово предузеће запошљава и далеко највећи број радника из ове општине. Сматрамо да ово није само удар на нормалан рад Рудника и термоелектране Угљевик, него угрожавање и електроенергетске стабилности у Републици Српској, а указујући да се ради о очигледној „злоупотреби у поступку јавне набавке“, Предузеће је поднијело кривичне пријаве против фирми „МОНТ-ГРАДЊА“,ИНТЕР-ГРАДЊА“ И „ГРАЂЕВИНАР“ и њихових овлаштених лица Миленка Лукића из Горње Крћине и Радивоја Спасојевића из Богутовог Села. Имајући у виду све напријед наведено од Окружног тужилаштва у Бијељини и Полицијске управе у Бијељини очекујемо да у најскоријем времену поступе по овим пријавама'', наведено је у саопштењу за јавност Управе РиТЕ Угљевик.