ОДРЖАН САСТАНАК СА УДРУЖЕЊИМА ПЕНЗИОНЕРА ДИСТРИКТА :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАН САСТАНАК СА УДРУЖЕЊИМА ПЕНЗИОНЕРА ДИСТРИКТА


Foto
Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Есед Кадрић данас је заједно с главним координатором Владе Жељком Антићем, шефом Одјељења за стручне и административне послове Недимом Хамзабеговићем и предсједником Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синишом Милићем одржао састанак с удружењима пензионера с подручја Дистрикта гдје су разговарали о побољшању положаја ове популације.
 
Градоначелник је казао да је циљ састанка уједно био и да се додатно направе кораци како би се пребродио тежак и изазован тренутак.
 
„У овом тешком тренутку великих поскупљења желимо да с пензионерима разговарамо о могућностима додатне подршке и неких програма који би олакшали егзистенцију овој категорији. Разговарали смо и о начину примјене новог Закона о буџету и потешкоћама које су се у међувремену десиле. Ови програми који су у примјени у Влади Дистрикта, мислим и на једнократну новчану помоћ и субвенције које се дају на комуналне услуге, вјероватно су прилично анахроне, с обзиром да се годинама исти модел примјењује. Можда има неких и нових идеја или потреба да се овај пакет модификује како би био од користи већем броју пензионера и на тај начин, с обзиром да долази до великих поскупљења, помогао и олакшао свима“, казао је градоначелник.
 
Он је подсјетио да ће се ријешити и проблем исплате за прошлу годину везано за бањско лијечење, те да ће, како је нагласио, Влада уз подршку Скупштине осигурати недостајућа средства.
 
Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић казао је да се Дистрикт према износима средстава и програмима који се односе на пензионере сасвим сигурно издваја у односу на остатак БиХ.
 
„За једнократну новчану помоћ издвајамо око 1.300.000, 00 КМ, негдје близу милион марака издвајамо за субвенције за комуналне услуге, по 50.000 КМ за бањско-климатско лијечење, итд. С обзиром на свеукупну ситуацију, пад животног стандарда, поскупљење основних животних намирница, кризу која је изазвана и короном, постоји потреба да се на другачији начин сагледају досадашња издвајања и да се сагледају могућности за њихово унапређење. Једна од тешкоћа која стоји пред удружењима пензионера јесте и примјена новог Закона о буџету, новог Закона о удружењима и фондацијама и треба сагледати могућност да се ова популација поштеди писања пројеката и аплицирања на јавне позиве“, казао је Милић.
 
Предсједник Удружења Републике Српске Брчко Вељко Златовић казао је да у Дистрикту има преко 10.000 пензионера и да је потребна помоћ овој популацији.
 
„Ми имамо одличну сарадњу с Владом, имамо једнократну помоћ, имамо субвенцију на електричну енергију, за лијекове, за бању и настојаћемо да са добром сарадњом и даље наставимо. Ми смо та популација којој треба помоћ и надамо се да ћемо добити подршку. Хвала градоначелнику и предсједнику Скупштине што су нашли времена да дођу и чују наше проблеме“, казао је Златовић.
 
Предсједник Удружења пензионера ПИО/МИО Федерације БиХ Исмет Бешић казао је да је ситуација с пензионерима слична у свим дијеловима БиХ и да је потребно истрајати како би се побољшао статус ове популације.
 
Састанку је присуствовао и предсједник Удруге умировљеника „Солидарност“ Боће који је казао да је поносан што је Удруга добила позив на састанак с циљем заједничког дјеловања, али и како би се, како је нагласио, лакше савладала и криза.