ЖЕНЕ УГ „ОТАХАРИН“ ОБИЉЕЖИЛЕ 8. МАРТ :: Semberija INFO ::

 

ЖЕНЕ УГ „ОТАХАРИН“ ОБИЉЕЖИЛЕ 8. МАРТ


Foto
Удружење грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“ данас је на градском тргу организовало неколико активности поводом 8. марта Међународног дана жена. Све је испланирани и спроведено како би се чуо глас жена који позива на поштовање људски права и нулту стопу толеранције према било којем облику дискриминације.

-Нажалост, можемо рећи да борба за женска права, која траје посљедњих 300 година није донијела резултате каквим смо се надали. Иако су људска права и формално заштићена Универзалном декларацијом о људским правима и слободама, и даље су женска људска права најкрхкији дио система људских права и зато их морамо непрестано штитити.

Чињеница да све жене једнако не уживају људска права најбоље се виде на примјеру жена које долазе из маргинализованих група као што су жене из ромске популације, жене из социјално угрожених породица, итд. Зато Осми март и постоји. Да можемо изаћи на улицу и дићи глас за права свих људи и права свих жена како би жене биле равноправне а њихова права поштована.

Борба за женска људска права и данас траје јер било каква криза, политичка или економска да се појави, најприје настрадају женска људска права“, изјавила је Бојана Јовановић, програмска директорица УГ „Отахарин“ уз напомену да је Међународни дан жена установљен као подсјећање за политичку борбу ондашњих жена да имају права која имају данас.

(Семберија инфо)