ГРАДОНАЧЕЛНИК: ДА ЛИ СЕ БИЈЕЉИНСКИ ВОДОВОД ЦИЉАНО ГУРА У СТЕЧАЈ!? :: Semberija INFO ::

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК: ДА ЛИ СЕ БИЈЕЉИНСКИ ВОДОВОД ЦИЉАНО ГУРА У СТЕЧАЈ!?


Foto
Челни људи АД „Водовод и канализације“ Бијељина данас су одржали конференцију за медије како би јавност упознали са тренутном ситуацијом у овом предузећу. Генерални директор Драгиша Танацковић је направио кратку ретроспективу свега учињеног од како је, септембра мјесеца 2021. године преузео одговорност првог човјека АД „Водовод и канализација“. Сви предузети пословни потези рађени су у духу рационалног пословања те смањења свих сувишних трошкова.

-Међутим, проблем је у наслијеђеним обавезама односно дуговањима која су се акумулирала годинама уназад од којих су према Пореској управи РС милион и по КМ, Електропривреди милион КМ, ЈП „Воде Српске“ преко пола милиона, разне позајмице, дугорочни и краткорочни кредити. Свјесни преузетих обавеза, управа је дала приједлог Надзорном одбору а затим и Скупштини акционара о кредитном задужењу како би наслијеђене обавезе биле измирене“, рекао је Драгиша Танацковић, генерални директор АД „Водовод и канализација“.

Обзиром да на посљедњој Скупштини Града Бијељина овом предузећу није дато зелено свијетло за улазак у процес кредитног задужења, те да им је Пореска управа РС блокирала рачуне, радници АД „Водовод и канализација“ нашли су се у тешкој ситуацији.

Представници АД „Водовод и канализација“ нагласили су да ће, поред неисплаћене јануарске и фебруарске плате радницима, ово предузеће врло скоро имати проблема са редовним улагањем у средства за рад, опрему и алате.



-Желим да упознам јавност и одборнике Скупштине Града Бијељина који су упутили на дораду Одлуку о давању гаранција за кредитно задужење АД „Водовод и канализација“ да важних хемијских средстава којима осигуравамо здраву воду на залихама имамо само до 25. марта ове године. Уколико се до тог датума не обезбиједе финансијска средства за сировине и репроматеријал ми нећемо моћи гарантовати редовно водоснабдијевање Бијељине и редовно пречишћавање отпадних вода на подручју града“, изјавио је Нинослав Спасојевић, вд Извршног директора Техничког сектора.

Градоначелник Љубиша Петровић је апеловао на одговорне у Скупштини Града Бијељина да што прије сазову ванредну сједницу скупштине са само једном тачком дневног реда: АД „Водовод и канализација“. Позвао је и одборнике скупштинске већине да политичку борбу у овом случају не воде преко леђа радника АД „Водовод и канализација“ и свих грађана Бијељине којима се у оваквој констелацији односа доводи у питање редовна испорука здраве воде.

-Позивам одборнике скупштинске већине на разум. Нека ставе на страну чињеницу да је предлагач конкретне Одлуке градоначелник, нека размишљају о АД „Водовод и канализација“ и радницима овог предузећа. Или је некоме у интересу да ово предузеће оде у стечај?“, питао је градоначелник Петровић.

(Семберија инфо)