УГАЉ ЈЕ ГЛАВНИ КРИВАЦ :: Semberija INFO ::

 

УГАЉ ЈЕ ГЛАВНИ КРИВАЦ


Главни кривац због којег се Бијељина у самом европском врху по загађености ваздуха, а што је проузроковало да све већи број младих људи оболијева од плућних обољења, је угљевички угаљ који садржи пет одсто сумпора и њега користе градска топлана, те 80 одсто индивидуалних ложишта.
 
Ово тврди одборник у Скупштини града Бијељина Милош Станишић, због чега је позвао локалне власти да што прије пораде на стратегији смањења загађености ваздуха у овом граду.
- Да ли сте знали да све већи број младих људи обољева од астме, бронхитиса и других плућних обољења? Такође, шампиони смо на плућном одјељењу УКЦ-а. Ако не желимо да ове статистике буду све горе и горе, град ће морати под хитно да изнесе стратегију како да смањи загађеност ваздуха’’,  нагласио је Станишић.

Како је истакао, најпоразнија чињеница је и то да се Бијељина налази на великом базену термалне воде, чије кориштење би омогућило да се цијели град грије бесплатно.

- Притом, ваздух би био значајно чистији и еколошки прихватљивији. Тренутно, зарад минималних уштета на гријању, наносимо несагледиве штетне посљедице по здравље и животну средину’’, закључио је Станишић.