ГРАДСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА БИЈЕЉИНА: СВЈЕТСКИ ДАН ИЗБОРА :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА БИЈЕЉИНА: СВЈЕТСКИ ДАН ИЗБОРА


Предсједница Градске изборне комисије Бијељина Дијана Савић Божић,  на конференцији за новинаре, поводом Свјетског дана избора, истакла је да, иако ГИК Бијељина након локалних избора, није добила ни један проговор и да су похваљени од ЦИК БиХ, раде на томе да сваки наредни избори имају још бољу и квалитетнију организацију, посебно у погледу транспарентности и независности.

-Ова година је година Општих избора и очекујем да ће сви политички субјекти бити толератни и да ће се избори провести на законит начин. ГИК је на локалним изборима 2020. године, не само савладала све препреке, него и направила помак у погледу транспарентности, независности, а све у циљу провођења фер и слободних избора. Такође, подсјећам да је излазност грађана на локалним изборима, у тешкој епидемиолошкој ситуацији, показала да грађани имају више повјерења у изборни процес“, рекла је Савић Божић и подсјетила да је ова Изборна комисија једина у БиХ, а и у региону, која је имала Тим за праћење епидемиолошке ситуације, захваљујући Болници „Свети врачеви“.


Предсједник Скупштине Александар Ђурђевић, похвалио је рад ГИК Бијељина и истакао да је увјерен да ће избори у савјетима мјесних заједница у априлу, као и Општи избори у октобру, бити професионално проведени.
-Изборни процес је стуб демократског друштва у ком сви могу да бирају и свако може бити биран. Сва лица која су бирана ане могу и не смију да раде у свом интересу него у интересу људи који су их бирали. Управо људи који су их бирали, имају могућност да након истека мандата, одлуче да ли желе да им поново дају подршку или не“, рекао је Ђурђевић.
 Члан ГИК Аид Ханушић, подсјетио је да је 14 година био члан Општинске, а потом и Градске изборне комисије.
-Задовољство ми је што је овај састав ГИК још успјешнији у раду, а награђени су и Плакетом од ЦиИК БиХ. Уз честитке ГИК за професионалан рад, позивам и грађане да на наредним изборима искористе своје грађанско право и изађу на изборе“, рекао је Ханушић.


 Актуелни одборник у Скупштини града Златан Лазаревић честитао је Свјетски дан избора, похвалио рад ГИК Бијељина и нагласио да су избори дан кад људи бирају оне који треба да их представљају и боре се за њихова права.
-Ове године ћемо имати изборе у савјетима мјесних заједница и Опште изборе, а то је прилика да грађани искористе своје грађанско право“, рекао је Лазаревић. Градоначелник Љубиша Петровић честитао је Свјетски дан избора, а посебно је похвалио рад ГИК Бијељина.

-Спремни смо да и у овој години максимално подржимо рад ГИК, која је током протеклих локалих избора радила одговорни и савјесно, а вјерујем да ће тако бити и у наредном периоду“, рекао је Петровић. Обиљежавању Свјетског дана избора присуствовали су представници ГИК, Градске управе, правосуђа, политичких партија, ОСЦЕ-а и Савеза оптина и градова.