БИЈЕЉИНА: ВЕЛИКИ БРОЈ ВЈЕРНИКА НА БОЖИЋНОЈ ЛИТУРГИЈИ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ВЕЛИКИ БРОЈ ВЈЕРНИКА НА БОЖИЋНОЈ ЛИТУРГИЈИ


Foto: InfoBijeljina
У препуном Храму рођења Пресвете Богородице у Бијељини владика зворничко-тузлански Фотије служио је јутрос свету архијерејску литургију.

„Српски народ је слободарски народ. Божић сматрамо празником слободе. Бог нас је ослободио уза греха и смрти и даровао нам живот трећи. Доласком у овај свет побеђује смрт, побеђује и дарује нам живот трећи. То је смисао Божића, то је смисао свих хришћанских празника“, рекао је владика Фотије, обраћајући се вјерницима.  
 
Владика Фотије је позвао вјернике да се моле да Бог ослободи нашег великог јунака слободе Новака Ђоковића који је затворен у Аустралији, ни крив ни дужан.
 
„Човек је здрав, прав, спортиста, јунак. Девет пута побјеђивао је у Аустралијан Опену и ево десети пут је требао да побиједи читаву Аустралију и сав неслободарски свет, можемо рећи. Да ми Срби будемо простор слободе. Гдје људи могу слободно да живе, да ли су вакцинисани или нису, то је слобода људска а нећемо потирати слободу. Пред законом треба да буду сви исти, пред Уставом су сви исти и то треба да чувамо. Да овај наш простор буде простор слободе. И верујте да ће људи са Запада, Аустралије, западне Европе, долазити овде да живе јер могу да живе. Чуо сам од неких Грка који кажу ми ћемо доћи у Србију да слободно дишемо, слободно живимо. Црква ће се борити за то али и да наше власти буду разумне, да држе слободу . Да сви можемо братски да живимо, да се молимо Богу и да будемо ближи једни другима“, рекао је владика Фотије, честитајући Божић традиционалним поздравом - Мир Божији, Христос се роди.  
 


Обичаји и традиција српског народа морају чувати, поручују и вјерници.
 
„Божић је наш највећи и најрадоснији празник. Пост , Бадњи дан и на крају као круна Божић за мене су најљепши дани у години. Дан , када се окупља породица, када као прави хришћани мислимо и чинимо добра дјела. Тај дух треба да његујемо током цијеле године“, истакла је за ИнфоБијељина наша суграђанка Драгана Василић, напомињући да у цркву долази редовно јер ту налази душевни мир. 
 
Божић се у домовима православних вјерника у Семберији прославља свечано, у кругу породице и богату трпезу.

(ИнфоБијељина)