ЗДРАВСТВЕНИ, ПСИХОЛОШКИ И ПРАВНИ АСПЕКТИ ПРОТИВПАНДЕМИЈСКИХ МЈЕРА :: Semberija INFO ::

 

ЗДРАВСТВЕНИ, ПСИХОЛОШКИ И ПРАВНИ АСПЕКТИ ПРОТИВПАНДЕМИЈСКИХ МЈЕРА


Поводом потписивања меморандума о сарадњи са Удружењем грађана „Лекари и родитељи за науку и етику“ Србије, Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“ организује јавну дискусију на тему: „Здравствени, психолошки и правни аспекти противпандемијских мјера“ Јавна дискусија ће бити одржана у Галерији Центра за културу у Бијељини, у суботу,11. децембра, са почетком у 15 часова. Учешће на дискусији имају љекари, клинички психолози и правници чланови оба Удружења.

На овом скупу ће говорити професор др Драго Ђорђевић, професор патофизиологије; др Славица Аранђеловић, љекар, која се поред класичне, бави се и квантном медицином; др Борислав Антонијевић, љекар, специјалиста гинекологије и акушерства; Зорица Јосић, клинички психолог, правници Удружења ,,Лекари и родитељи за науку и етику'', те  др Ђорђе Мариловић, доцент у области Финансијког права. Модератор је Јелена Сарафијан, предсједник Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“.

Како је најављено, нагласак ће бити на важности сарадње свих друштвених институција у налажењу најбољих начина за превазилажење кризе коју је проузроковала пандемија вируса корона у протекле двије године. Свједоци смо бројних промјена како у досадашњем научном медицинском приступу у погледу увођења и примјене епидемиолошких мјера, тако и у правном приступу у погледу начина нормативних оквира кроз које се епидемиолошке мјере спроводе. Све то оставља дубоке трагове у нашем друштвеном окружењу, што намеће потребу да имамо у виду и психолошки аспект свих новонасталих промјена.

Јавна дискусија „Здравствени, психолошки и правни аспекти противпандемијских мјера“ има за циљ да предавачи и модератори публиции широј јавности скрену пажњу на важност потребе да друштвена заједница, породица, здравствене, васпитно-образовне установе и друге друштвене институције међусобно сарађују и дјелују, тена темељу научних доказа и примјера добре праксе утврђују смјернице за правилно доношење одлука које су у интересу свих чланова друштва.

Повод за организовање оваквог догађаја су најављене противпандемијске мјере у Републици Српској, које у земљама окружења нису донијеле ништа добро. Крајње вријеме је да се о насталој ситуацији у нашем друштву почне говорити отворено, аргументовано, користећи научне и стручне доказе који имају своју подлогу у научним радовима и доброј пракси.

Ово је догађај који ће сасвим сигурно дати одговоре на многа питања и отворити простор за размишљање у ком правцу требамо дјеловати у будућностида бисмосачували како физичко и ментално здравље нас и наших најмлађих, тако и уставно-правни поредак људских права и слобода које су темељ за достојанствен живот човјека двадесепрвог  вијека'', прецизирају организатори.