СРЕДЊОШКОЛЦИ У БИЈЕЉИНИ НА ПРАКСИ У 34 ФИРМЕ :: Semberija INFO ::

 

СРЕДЊОШКОЛЦИ У БИЈЕЉИНИ НА ПРАКСИ У 34 ФИРМЕ


Техничка школа „Михајло Пупин“ из Бијељине, у сарадњи са 34 фирме, организује стручну праксу за своје ученике, а будући столари се уче у 7 локалних дрвопрерађивачких предузећа, у којима их чека сигуран посао.
 
Од 85 средњошколаца, који се тренутно образују за занимање столар, њих 24 идућег мјесеца завршава школовање. Занат је, кажу, злата вриједан, а стечено практично знање значи и сигуран посао.
 
Ученик Техничке школе Димитрије Перић срећан је што га након школске клупе чека посао у струци.
 
- Многи моји вршњаци не могу о томе ни да сањају. Завршавају школу и годинама чекају посао на Бироу за запошљавање. Чак и са факултетом се тешко запослити, тако да нисам имао дилеме. Столарски занат је лијеп, а ако имате вољу и таленат, добро се исплати. Надам се да ћу остати у овој фирми јер ми се допада њихов однос према запосленима - каже средњошколац.
 
Рано устајање
 
Неки од њих су и распусте провели радећи у фирмама у којима имају практичну наставу. Стручно су се усавршавали, али и зарадили.
 
Милан Стојановић је радио у овој фирми и током љетњег и зимског распуста. Није му било тешко.
 
- Моји другари дању иду на базене, увече у дискотеке. А ја рано легнем да бих рано устао и могао да радим цијели дан, али навикне се. Надам се да сам оставио добар утисак и да ће ме оставити након што завршим школу - каже младић.
 
Стипендије
 
У Компанији „Мега дрво" 14 ученика стичу праксу кроз комплетан производни програм. Комерцијални директор Соња Гаврић каже да предузеће обезбјеђује ученицима на пракси мјесечне стипендије и топли оброк.
 
- Школујемо прву генерацију столара. Упознају се с машинама, алатима, материјалима и стичу знања и вјештине. Настојимо да им обезбиједимо и све остале ресурсе који ће им омогућити да изразе своју креативност. Радимо на промоцији ових струковних занимања, која су неправедно била депопуларизована. Имали смо годинама проблем с квалификованом радном снагом. А жеља нам је да докажемо да добар занатлија данас значи сигуран посао - каже Гаврићева.
 
Пројекат
 
Столар је једно од 11 профилних занимања у Техничкој школи „Михајло Пупин".
 
Све ученике, који имају обезбијеђену практичну наставу, након средње школе чека посао. Директор школе Миленко Максимовић каже да су многа предузећа изразила спремност да учествују пројекту "Континуираном институционалном сарадњом до одрживих радних места".
 
- Имамо око 1.000 ученика, а образујемо ученике за струке - електротехника, саобраћај, машинство, шумарство и обрада дрвета. Будући да постоји дефицит на берзи рада за столарима многа предузећа су показала спремност да приме ученике на праксу - каже директор Максимовић.
 
Додаје да су овај пројекат подржали и Привредна комора РС и регије Бијељина, Факултет пословне економије, а финансира га Европска унија.
 
Ново занимање
 
Трогодишње занимање столара које функционише по посебном пилот пројекту дуалног образовања показало се успјешним, а од идуће школске године у Техничкој школи „Михајло Пупин" биће уведено и ново занимање - техничар информационе технологије.
 
Српска инфо