ОБИЉЕЖЕН ТРЕЋИ ДЕЦЕМБАР – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕН ТРЕЋИ ДЕЦЕМБАР – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ


Посебан акценат стављен на инклузивно образовање

Радним састанком, којем су присуствовали представници тринаест удружења особа са инвалидитетом, окупљених у Коалицију “Колоси”, данас је у хотелу “Дрина” обиљежен Међународни дан особа с инвалидитетом.
Ново Трифуновић, предсједавајући Коалиције “Колоси”, каже да је ово прилика да се анализира све оно што је урађено, али, исто тако, и све оно што није урађено током године.
 

“Пандемија је успорила неке наше активности, али, ипак, успјели смо реализовати већину онога што смо планирали за ову годину. У овој години акценат смо ставили на инклузивно образовање младих особа са инвалидитетом. Обавили смо и студијске посјете Добоју, Сарајеву и Лопарама. Усвојили смо и акциони план који нам помаже да уз помоћ Владе РС и локалне заједнице обезбиједимо и потенцијалне донаторе. Још увијек нисмо ријешили баријере за улазак у бројне установе и институције. Међу примарним задацима нам је укључивање жена инвалида у нашу организацију, као и запошљавање особа са инвалидитетом, те изградња терена у спортским халама и за особе с инвалидитетом”, рекао је Трифуновић.
 

Ново Трифуновић
 

Славена Рајић
 
Славена Рајић, предсједница Актива младих особа са инвалидитетом у Коалицији “Колоси”, који окупља тридесетак чланова, каже да од 2018. године Актив ради на побољшању положаја особа са инвалидитетом.
“Самосталан живот, право на инклузивно образовање и право на запошљавање су циљеви којима тежимо. Има пуно високобразованих младих људи са инвалидитетом који чекају прилику за запослење, јер ће на тај начин бити мањи терет родитељима и друштву”, каже Славена Рајић.
 

Младен Арсеновић
Ранко Ранкић, предсједник Одбора за образовање особа са инвалидитетом каже да је инклузивно образовање изузетно важан процес који континуирано траје од ране младости, па до краја живота особе са инвалидитетом.
Младен Арсеновић, шеф кабинета градоначелника Љубише Петровића, изјавио је да Градска управа током године поклања посебну пажњу особама с инвалидитетом, да помаже сва удружења у оквиру Коалиције “Колоси”.
“Осим набављеног возила за превоз особа с инвалидитетом, у наредној години планирамо и изградњу лифта у згради Градске управе, како би све услуге биле доступне и особама с инвалидитетом”, изјавио је Арсеновић, нагласивши да је инклузија битна у цијелом овом процесу, да би свима била омогућена једнака права.
 

Александар Ђурђевић

Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина, подсјетио је да је скупштинском одлуком ово удружење проглашено за удружење од општег интереса, те да је у септембру усвојен и Локални план акције у области  инвалидности који ће важити до 2023. године и који је усаглашен са потребама и приједлозима особа са инвалидитетом. 
 

Ранко Ранкић

Семберија инфо