БУДИ ОПРЕЗАН – ОРУЖЈЕ НИЈЕ ИГРАЧКА :: Semberija INFO ::

 

БУДИ ОПРЕЗАН – ОРУЖЈЕ НИЈЕ ИГРАЧКА


Полицијски службеници Полицијске управе Бијељина проводе кампању „ Буди опрезан -  оружје није играчка“, коју организује Министарство унутрашњих послова Републике Српске у периоду  од 15. новембра до 31. децембра 2021. године. Тим поводом организована је и акција подјеле летака и пропагандног материјала у центру Бијељине.

- Циљ кампање је да отворимо свјест грађана, да се грађани упознају са могућим последицама које произилазе из незаконите и нестручне употребе ватреног оружја, посебно на мјестима гдје се окупља већи број грађана.

Чланом 16. Закона о јавном реду и миру Републике Српске, прописано је да ко неовлаштено употријеби оружје казниће се новчаном казном у износу  од 400 до 1.200 КМ или казном затвора до 40 дана'', казала Александра Марић, портпарол Полицијске управе Бијељина.


Подсјетила је, Кривичним законом Републике Српске прописана је кривична одговорност за кривична дјела „Недозвољена производња и промет оружја или експлозивних натерија“ и „Изазивање опште опасности“. Казна затвора је од шест мјесеци до пет година за кривично дјело члан 361. Недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја.

У протеклих десет мјесеци на подручју ПУ Бијелљина, евидентиране су 34 кривична дјела „ Недозвољене производње и промета оружја или експлозивних материја“, евидентирана су и четири кривична дјела „ Изазивање опште опасности“ у којима је дошло до употребе ватреног оружја, као и једно кривично дјело убиство у покушају.

У 2021. години  забиљежен је случај саморањавања ловца са трагичним исходом, 14 нарушавања јавног реда и мира неовлаштеном употребом оружја и пиротехнике, 127 прекршја из области оружја и муниције. У 18 случајева одузета су пиротехничка средства ,евидентирана је и једна тешка тјелесна повреда изазвана употребом пиротехничких средстава. И, поред свега наведеног два самоубиства извршена ватреним оружјем.

-Аелујемо на грађане да сваку незакониту употребу ватреног оружја пријаве надлежној полицијској станици или позивом на бесплатни број 122, који може бити и анониман. Учините своје окружење безбједним! Не дозволите да се радост претвори у тугу!“,  поручују из Полицијске управе  Бијељина.

Semberija info