СА ЗАВРШЕТКОМ ПОДСИСТЕМА У КОЈЧИНОВЦУ НАВОДЊАВАЋЕ СЕ 2.800 ХЕКТАРА ОРАНИЦА :: Semberija INFO ::

 

СА ЗАВРШЕТКОМ ПОДСИСТЕМА У КОЈЧИНОВЦУ НАВОДЊАВАЋЕ СЕ 2.800 ХЕКТАРА ОРАНИЦА


Захваљујући влади Републике Српске на подручју Семберије наставља се реализација пројекта - наводњавање.
 
Познато је да је Семберија аграрни крај, тако да је улагање у систем за наводњавање нешто што је вишеструко корисно и оправдано. Пољопривредни произвођачи већ сад, на око 2.300 хектара, могу да рачунају на максималан принос, без обзира на то каква је година и колика је суша. Већ неко вријеме у Новом Селу се наводњава 620 хектара, а ове године смо завршили и пустили у рад два подсистема - у Доњем Црњелову 550 хектара и Батковићу 840 хектара’’, каже за ,,Семберске новине’’ начелник Одјељења за наводњавање у Јавној установи ,,Воде Српске’’ Саво Цвијетиновић и додаје да се у Доњем Црњелову тренутно ради на проширењу подсистема за још неких 300 хектара.
 
Најављује да је сљедећа фаза градња подсистема у Којчиновцу за више од 500 хектара ораница.
 
-То се, такође, већ ради и тај подсистем ће сљедеће године бити спреман за кориштење. Напоменуо бих да је Влада Републике Српске до сада за системе за наводњавање у Семберији издвојила око 15 милиона конвертибилних марака. Када се подсистем у Којчиновцу пусти у рад, имаћемо наводњавање на више од 2.800 хектара ораница у Семберији. Оно што бих нагласио је да смо до сада инсталисали 328 нових хидраната на подручју Семберије. Хидранте је ЈУ ,,Воде Српске’’ обезбиједила бесплатно, као и кориштење система које је омогућено потпуно бесплатно свим корисницима - пољопривредним произвођачима за ову, као и сљедећу годину’’, појашњава Саво Цвијетиновић.


-Још бих додао да је главним пројектом предвиђено наводњавање на око 11.000 хектара ораница у Семберији. Искуство је до сада показало да су корисници више него задовољни системима који су пуштени у рад, те да су бесплатним кориштењем, које је обезбиједило Министарство пољопривреде и Јавна установа ,,Воде Српске’’, максимално помогнути у развоју пољопривредне производње. Оно што бих још желио да истакнем је, да се према Студији одрживог развоја иригационог система, који је урадило Министарство пољопривреде Републике Српске, у Српској стеченим условима тренутно може наводњавати око 70.000 хектара пољопривредног земљишта. Процјена је да се у овом моменту наводњава око 15 одсто ораница, али је евидентно и охрабрујуће да се из године у годину повећавају површине под системом за наводњавање’’, истиче на крају за ,,Семберија  ифо''  начелник Одјељења за наводњавање у ЈУ ,,Воде Српске’’ Саво Цвијетиновић.

Семберија инфо