Помен за 59 убијених војника ЈНА у Тузланској колони :: Semberija INFO ::

 

Помен за 59 убијених војника ЈНА у Тузланској колони


У Бијељини ће сутра, 15. маја, поводом 27 година од масакра које су муслиманске снаге извршиле над 59 војника ЈНА у Тузланској колони, бити служен парастос жртвама и положено цвијеће испред Спомен-костурнице на Градском гробљу на Пучилама, најављено је из градске Борачке организације.

Обиљежавање Дана страдања припадника ЈНА у Тузланској колони организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, у сарадњи са градском Борачком организацијом и управом града Бијељине. Парастос припадницима ЈНА убијеним у Тузланској колони биће служен у 11 часова, након чега је предвиђено полагање вијенаца и цвијећа, а у 11.45 часова обраћање званичника.

Поводом обиљежавања 27 година од злочина над војницима ЈНА из Тузланске колоне, у Бијељини ће 14. маја бити одржана прва пројекција документарног филма “Тузла - злочин без казне и егзодус српског народа”, коју организују Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Завичајно удружење Тузлака у Бијељини. Пројекција филма биће одржана у 19, 30 часова у Центру за културу “Семберија”.

Подсјећамо да су муслиманске снаге 15. маја 1992. године напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе у Србију. Тада је убијено 59 војника, а 44 су рањена. Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне “Хусинска буна” извршен је из засједе. Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те “Зелених беретки”.