Угљевик: Освештана Спомен-соба, прослављена слава бораца :: Semberija INFO ::

 

Угљевик: Освештана Спомен-соба, прослављена слава бораца


Новосаграђена Спомен-соба погинулим борцима Војске Републике Српске из Угљевика освештана је данас поводом славе Борачке организације ове подмајевичке општине - Митровдана.

Спомен-соба се налази у Центру за културу "Филип Вишњић", гдје су породице погинулих бораца, представници локалне Борачке организације, општине Угљевик, бројни демобилисани борци присуствовали су ломљењу славског колача.



Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић пожелио је срећну славу свим борцима и подсјетио да су за њен дочек и постојање Републике Српске најзаслужнији погинули борци.

"Данас уживамо у слободи за коју су наши погинули саборци положили своје животе", нагласио је Маринковић.

Начелник општине Угљевик Василије Перић нагласио је да су пострадали јунаци одмбрамбено-отаџбинског рата учинили највише што је могуће, а то је полагање живота за слободу рода свога и своју Републику Српску.

Перић је истакао да ова спомен-соба није само соба јунацима који су положили живот за Републику Српску и оних који су дали свој дио тијела и других бораца слободара,  већ свих грађана ове подмајевичке општине.

“Они су били, јесу и биће вазда дио нас, њихова борба је створила основ за достојан живот свих нас, њихове подвиге и жртве поштујемо увијек и на сваком мјесту, укључујући и ово лијепо урађено здање. Ово мјесто са поносом можемо свакоме да покажемо”, рекао је Перић.

Он је додао да је ова Спомен-соба адреса и мјесто гдје се види колика је велика жртва за слободу и Републику Српску али  и подсјећање како треба да се чува и слобода и Република Српска и гради боља будућност.

“Хвала нашој палој браћи који су бранили своја огњишта, наше крајеве али и одлазили гдје год је требало да стану на браник нашег рода без питања за цијену, а цијена је била и остала највећа. Хвала њиховим дивним, часним и за сва времена поштованим породицама, хвала и свим рањеним борцима и њиховим породицама, а велико хвала свим учесницима одбрамбено-отаџбинског рата”, рекао је Перић.

Говорећи о питању породица палих бораца и ратних војних инвалида, Перић је рекао да је локална власт за њих увијек доступна као што је то до сада било у овој подмајевичкој општини.

“Увијек се са поносом у сваком дијелу наше општине сјећамо, и то редовно, свих наших палих родољуба, страдалника, мученика, којима смо ово спомен-обилљежје подигли и којима се за покој душе редовно молимо у храмовима, гробљима и код спомен-обиљежја", рекао је Перић.

Поводом крсне славе Борачке организације јутрос је у угљевичком Храму Свете Петке Параскеве служена света литургија, служен помен, а положени су и вијенци на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата које се налази на градском тргу.


За Семберија инфо - Младен Василић