АДВОКАТ ВЕСЕЛИН ЛОНДРОВИЋ: У ЦИЉУ ЗАШТИТЕ ПРАВОСУЂА :: Semberija INFO ::

 

АДВОКАТ ВЕСЕЛИН ЛОНДРОВИЋ: У ЦИЉУ ЗАШТИТЕ ПРАВОСУЂА


Веселин Лондровић, угледни бијељински адвокат, реагујући јавно  на недавно објављени текст на блогу Слободана Васковића: “Зоран Џида, предсједник Окружног суда у Бијељини који је потпуно у шакама криминалних кланова, заштитио убицу Елвира Салкића којем је омогућено да побјегне након покушаја четвероструког убиства”, од шестог октобра ове године, жели, како каже, да заштити свој професионални и људски дигнитет,  као и правосуђе у цјелини од недобронамјерних и неистинитих написа који се износе на приватним блоговима.

“Као бранилац Елвира Салкића, чије интересе заступам, желим, прије свега, да демантујем ружан и неистинит текст који је господин Васковић написао  и  објавио на свом блогу. Ово радим, првенствено, у интересу мог клијента, јер је изнесен низ нетачних и неистинитих, боље рећи, лажних података  и  непровјерених чињеница о мом клијенту.

Елвир Салкић
 
1. Из спорног текста једино што је тачно, је то да се против мог клијента води кривични поступак код Окружног суда у Бијељини за кривично дјело покушај тешког убиства и  за кривично дјело недозвољена производња  и  држање експлозивних материја. Мој клијент је био у притвору више од двије године. Текло је суђење  и  на на почетку, током истраге, био сам бранилац господина Салкића. У једном моменту сам изашао из тог предмета, јер је господин  Салкић, по свом властитом избору, изабрао канцеларију уваженог колеге Миодрага Стојановића да  га брани. Поново , у одређеном моменту, господин  Салкић је изабрао своје право да бира браниоца који ће га бранити, отказао је пуномоћ канцеларији Стојановић И поново сам ушао у тај поступак  и  браним господина Салкића.

2. Није тачно да је господин Салкић потплатио, како је наведено у Васковићевом тексту и  дао мито предсједнику Окружног суда Зорану  Джиди, а да је Зоран Џида тај износ новца  подијелио са тадашњим в.д. тужиоцем Мухамедом Грухоњићем и, како се у Васковићевом тексту наводи,  “напрасно разбољелим судијом Менсуром Ђонлићем”. Судија Менсур Ђонлић је на боловању од децембра 2020.  године и још увијек је на боловању. То се врло лако могло провјерити уколико би се позвао секретар Окружног суда.

3. Даље , у Васковићевом тексту се наводи  да мој клијент Елвир Салкић никада није платио јемство, кауцију. То је, такође, ноторна лаж, јер Салкић није могао бити пуштен из притвора без рјешења којим је усвојено јемство и низ мјера забране. Доказ за то су двије уплатнице, једна уплатница на износ од 25.000 КМ, износ уплаћен у Новој банци, те друга уплатница на износ од 25.000 КМ, што је уплаћено у Сбер банци. Укупно је, дакле, уплаћено 50.000 КМ на име кауције. Новац је обезбиједила Салкићева супруга и син, који су тада допутовали из Њемачке. Те двије уплатнице сам предао Окружном суду, као доказ, 19.јула 2021. године. Тек након тога, када смо предали путну исправу – пасош, јер постоји судска наредба да се путна исправа депонује, предсједник Окружног суда Зоран Џида донио је рјешење којим је прихватио понуђено јемство. У том рјешењу је наведено да ће Елвир Салкић бити пуштен из притвора тек када уплати износ од 50.000 КМ на депозитни рачун суда. Тај износ је гаранција да Салкић неће побјећи, јер би у том случају пропало јемство и била би за њим расписана Интерполова потјерница.

4. Осим јемства, Окружни суд је за Салкића одредио сљедеће мјере забране:  забрана напуштања боравишта, тако да мора боравити на  адреси: Ратка Перића 13 или у Улици Кулина бана 58  у Бијељини, гдје има и другу кућу. Он не смије напустити територију града Бијељина, а одређена му је и мјера забране путовања, одузимање путне исправе, уз забрану издавања нове путне исправе, те забрана кориштења личне карте  и  прелазак државне границе БиХ. Осим тога, изречена му је  и  мјера обавезног јављања у Полицијску управу Бијељина – Станицу полиције Бијељина 1, сваког петка до десет сати прије подне.

Адвокат Лондровић истиче да се  у спорном Васковићевом тексту судско рјешење наводи као незаконито, иако су у њему наведене све неопходне мјере забране за његовог клијента.



“У питању је врло ружан текст, гдје  се  и  ја стављам у контекст цијеле приче, јер Васковић каже “ када  се ја, као бранилац укључујем, онда почињу  и  закулисне радње”. Нема овдје закулисних радњи, нема ништа незаконито урађено. Све је урађено у складу са Законом о кривичном поступку РС  и  у складу са Кривичним законом РС. Јер , неспорно је да је судија Менсур Ђонлић задњу радњу у овом предмету урадио 14. децембра 2020. године , када је обављена дјелимична реконструкција догађаја. Након тога поступак је требало наставити извођењем нових доказа одбране, а не изношењем завршних ријечи. Судија Ђонлић се разболио  и  мој клијент је у притвору од средине децембра 2020. године, све до 13. јула 2021. године, без иједног одржаног претреса. Уколико има право на брзо  и  ефикасно суђење, то му је требало  и  омогућити. Овај Окружни суд је био у специфичној ситуацији, јер није било судије који би могао судити тај предмет. Судија Милена Зорић је Салкићу одредила притвор, те није могла водити поступак. Судије  Дане Јамина  и  Мирко  Васиљевић, који су кривичари, учествовали су у доношењу рјешења за  продужење привора  и  нису могли водити овај поступак. Једино је тај предмет могао преузети предсједник суда Зоран Џида”, каже адвокат Лондровић, истичући да је Зоран Џида правилно поступио у овом поступку, примијенивши све могуће набројане мјере.

“Прозивати судију Зорана Џиду да је од породице Салкић добио 50.000 еура, као мито, то је ван памети, те да све то напрасно почиње када сам се ја укључио као бранилац, то је непоштено, непрофесионално  и  неетично. Због тога желим све ово да демантујем, првенствено штитећи свој дигнитет  и  штитећи углед  и  дигнитет мог клијента. Након овог текста тужилац  је  с правом могао поднијети приједлог за одређивање притвора мом клијенту. Све то вријеђа претпоставку невиности  и  начело равноправности  и  поступања странака у поступку. Тврдити да је мој клијент побјегао у Њемачку  и  да се овај поступак никада неће окончати, то је апсурдно”.
Адвокат Лондровић истиче да је прозивање тужиоца Мухамеда  Грухоњића, прозивање угледног судије Менсура Ђонлића и импутирање да  су примили мито, те  да их је Зоран Џида частио, што се судија Ђонлић напрасно разболио, блаћење бијељинског  Тужилаштва  и  Окружног суда. Он каже да је то удар  и  на одбрану, али да је, прије свега, удар на  судију  Зорана Џиду чији је поступак реизбора за предсједника Окружног суда у току,  тако да  је то првенствено удар на њега, али  да све ово  адвокат Лондровић доживљава и као удар лично на њега.
Адвокат Лондровић је најавио и могућу тужбу за клевету против аутора спорног текста.
 
Семберија Инфо