СУБНОР ГРАДА БИЈЕЉИНА: ЊЕГОВАЊЕ СЛОБОДАРСКИХ ТРАДИЦИЈА :: Semberija INFO ::

 

СУБНОР ГРАДА БИЈЕЉИНА: ЊЕГОВАЊЕ СЛОБОДАРСКИХ ТРАДИЦИЈА


Традиционално, већ годинама уназад, поводом Дана града – 24. септембра Савез удружења бораца, потомака и поштовалаца НОБ-а  Бијељина обиљежавао је овај значајан датум окупљањем представника борачких организација из више градова и општина Србије и Војводине, као и представника борачких организација из сјевероисточног дијела Републике Српске и БиХ. Тако је било и данас. Након пријема у галерији Центра за културу “Семберија” за бројне представнике борачких организација из региона, положени су вијенци и цвијеће испред споменика народних хероја у бијељинском Градском парку. Вијенце су положили поштоваоци традиција НОБ-а из Бијељине, Руме, Инђије, Сремске Митровице, Вуковара, Брчког, Градачца, Сребреника, Тузле, Шековића и других општина.


 Михајло Видић, предсједник бијељинског СУБНОР-а, подсјетио је том приликом да је Бијељина на данашњи дан први пут ослобођена у Другом свјетском рату.


“У ноћи између 23. и 24. септембра 1943. године Бијељина је први пут ослобођена у Другом свјетском рату. У тим операцијама учествовале су јединице Прве и Друге војвођанске бригаде и Мајевичког партизанског одреда. Бијељина је тада била једна од ријетких слободних територија на подручју бивше Југославије и Европе. Обиљежавањем Дана сјећања ми одајемо захвалност свима онима који су у Другом свјетском рату дали живот за слободу. Основни постулати антифашизма за које су се они борили и даље су важни за све нас, јер промовишу равноправност свих људи, без обзира на пол, нацију, расу и вјеру. То је будућност човјечанства и Европе, јер ћемо и убудуће обиљежавати значајне датуме из НОБ-а и тиме ћемо одавати почаст свим жртвама Другог свјетског рата”, истакао је Видић, нагласивши да је Бијељина дала огроман допринос у Другом свјетском рату, јер је више од пет хиљада бораца било укључено у партизанске јединице, а 1.206. бораца је погинуло у антифашистичкој борби. Евидентирано је и седамсто жртава фашистичког терора, а све то обавезује садашње и будуће генерације.


Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града поздравио је госте града, истакавши да је коначно ослобођење Бијељине наступило у априлу 1945. године, али ће 24. септембар 1943. године остати као датум који је златним словима уписан у антифашистичку слободарску борбу овог краја.

“ Ми његујемо антифашистичку традицију тако што се сјећамо тих људи и тих судбоносних догађаја”,истакао је Ђурђевић.
 
Семберија инфо