РАД СУДА ПРИБЛИЖИТИ МЕДИЈИМА :: Semberija INFO ::

 

РАД СУДА ПРИБЛИЖИТИ МЕДИЈИМА


Јачање транспарентности рада судова  и проактивна улога судова у односима са медијима, садржај је пилот – пројекта који је подржао је  Високи судски тужилачки савјет БиХ и судска администрација Краљевине Шведске. У овај пилот - пројекат укључен је бијељински Основни суд, Општински суд у Тузли и Основни суд Брчко дистрикта, изјавио је Аид Ханушић, предсједник Основног суда у Бијељини, приликом посјете суду представника Високог судског тужилачког савјета БиХ и представника судске администрације Краљевине Шведске. 
 
“Ми желимо ојачати капацитете суда, како би наш рад био транспарентан, јер због неразумијевања и недостатка правих информација и настају одређени проблеми у односима између правосуђа и јавности. Овим пројектом смо већ пуно тога урадили. Високи судски тужилачки савјет БиХ је ажурирао нову wеб - страницу која је пуно приступнија грађанима, како би могли износити и своје ставове, давати мишљења и коментаре. Почели смо објављивати и кратке извјештаје са актуелних суђења. Припремили смо и анкету за грађане, са десет питања, како бисмо сазнали мишљење грађана о транспарентности у раду нашег суда”, изјавио је Ханушић.


Он каже да се Основни суд у Бијељини од 2016. године отворио према јавности, уз помоћ Министарства правде Републике Српске и ВСТС БиХ.

“Циљ пројекта је, у најкраћем, да медијима приближимо рад суда и да информишемо медије о томе како на најлакши начин да дођу до информација, које информације могу добити у року од 24 сата, а за које ће им требати пуно више времена”, каже Ханушић.

Ана Билић Андријанић, у име Високог судског тужилачког савјета, каже да је овим пројектом у великој мјери рад судова приближен грађанима, те да су за сарадњу одабрали колеге из Шведске, јер имају дугогодишњу праксу сарадње са грађанима.

Semberija info