ОТВОРЕНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА "УГЉЕВИК 2021" :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА "УГЉЕВИК 2021"


Foto: Srna
Ликовна колонија "Угљевик 2021" у организацији Центра за културу "Филип Вишњић" и Мисијског одбора Епархије зворничко-тузланске свечано је отворена вечерас на љетној сцени Дома културе.

Седму по реду Ликовну колонију отворио је начелник Угљевика Василије Перић који је истакао да Угљевик увијек радо угости креативне људе, умјетнике, те изразио задовољство јер је ова подмајевичка општина домаћин ове културне манифестације.

- Ликовну колонију засновали смо прије седам година на приједлог тада епископа зворничко-тузланског, а данас митрополита дабробосанског Хризостома, и захвалан сам нашој Епархији, али и митрополиту који ми је тада рекао да прати рад нашег Културног центра, који има лијепе и културне догађаје и манифестације и да недостаје ликовна колонија који смо са задовољством прихватили - подсјетио је Перић.

Он је захвалио умјетницима, наглашавајући да је ликовна колонија настала као потреба за јединством, али и да Угљевик буде домаћин умјетницима са друге стране Дрине.

Перић је најавио даљу подршку оваквим и сличним манифестацијама.

Директор угљевичког Центра за културу Предраг Вујевић нагласио је да ове године Ликовна колонија броји осам учесника, академских сликара из Републике Српске и Србије, те да ће трајати до 26. августа.

 Специфичност ове колоније јесте да има три придружена члана из Угљевика и Лопара, при чему ће, осим сликарства бити заступљено и вајарство, умјетничка фотографија и дуборез - рекао је Вујевић.

Он је истакао да је и ове године пратећи програм уз колонију бесплатна школа сликања и вајања за дјецу узраста од пет до 15 година.

Вечерашња колонија отворена је уз културно-умјетнички програм у којем је наступио глумац из Шапца /Србија/ Зоран Карајић са представом "Бог те мазо", која је настала по роману "Осма офанзива" Бранка Ћопића.

- Ову представу драматизовао је и режирао познати глумац и редитељ Томо Курузовић - напоменуо је Карајић и додао да је представа до сада играна 1.197 пута широм бивше Југославије, као и у Њемачкој, Швајцарској, Аустрији, Мађарској, Румунији, Бугарској, Грчкој.

- Представа је намјењена свим узрастима и доказује да здрав, истински и искрени Ћопићев хумор, не може да поништи ни вријеме ни друштвени односи - додао је Карајић.

Умјетници учесници Ликовне колоније су Павле Голијанин, Наталија Цимеша, Братислав Хедјеши, Срђан Ћеранић, Хаџи Бранко Никитовић, Весна Вујичић из Републике Српске, као и Мирјана Вуксановић и Драгана Купрешанин из Србије.

Покровитељ манифестације је општина Угљевик.
 
(СРНА)