ПОРИБЉАВАЊЕ НА ПОДРУЧЈУ СЕМБЕРИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОРИБЉАВАЊЕ НА ПОДРУЧЈУ СЕМБЕРИЈЕ


Рибочувари  Спортског риболовачког друштва “Риба” из Бијељине извршили су порибљавање канала Дашница у Бијељини и риболовачог ревира “Швапска ада” шаранском млађи, укупно са 20.000 примјерака ситне и 150 килограма крупније шаранске млађи.


Миодраг Ђукић, предсједник овог риболовачког удружења каже да већ годинама  чланови овог удружења порибљавају водотоке у Сембеирји.

“ Захваљујући подршци институција и предузећа “ Воде Српске” ми сваке године набављамо рибљу млађ и порибљавамо ово подручје. Канал Дашница је директна веза између Дрине и Саве, тако да на овај начин порибљавамо Саву и Дрину. Укупно ћемо око 20.000  примјерака ситне шаранске млађи убацити у водотоке, као и око 150 килограма крупније шаранске млађи. За ову намјену издвојили смо 5.000 КМ. Порибљавање је обављено у складу са законским прописима”, рекао је Ђукић, истакавши да ово риболовачко удружење тренутно броји око 710 чланова.
“ У прошлој години, обиљеженој пандемијом вируса корона, имали смо значајан пад на 680 чланова у удружењу, док смо годину дана раније имали 860 чланова. Риболовачке дозволе коштају од 50 до стотину КМ, док минималне предвиђене казне за криволовце, односно оне који без дозволе изађу на водотоке, износи 300 КМ. Најскупља риболовачка дозвола кошта 98 КМ, тако да се са једном казном могу “купити” дозволе за три године”, каже Ђукић, истичући да о стању водотока треба да брину сви, јер је здрава животна средина оно што ћемо оставити будућим генерацијама.

Момчило Тубић, рибочувар, каже да посебну пажњу треба посветити заштити животне средине, јер је бацање чврстог отпада и пластике у водотоке угрожава  и флору и фауну, али и здравље људи.

“ Семберија има велику водену површину и идеалне услове за спортски риболов. Смеће је већи непријатељ рибљег фонда, него сам криволов. Због тога морамо сви да бринемо о заштити  вода и животне средине”, каже Тубић. 

Semberija info