У БИЈЕЉИНИ РЕГИСТРОВАНО 150 ДЈЕЦЕ СА ПРОБЛЕМИМА У ПОНАШАЊУ :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ РЕГИСТРОВАНО 150 ДЈЕЦЕ СА ПРОБЛЕМИМА У ПОНАШАЊУ


У Центру за социјални рад у Бијељини регистровао је 150 дјеце и малољетника са различитим проблемима у понашању, међу којима је 47 малољетника у сукобу са законом.

Према извјештају Центра за прошлу годину, 18 малољетника починило је кривична дјела разбојништво, крађа, учешће у тучи и наношење тјелесних повреда, неовлаштена производља и промет опојних дрога, напад на службено лице и ношење пиштоља, док је 29 малољетника извршило прекршаје из Закона о јавном реду и миру и Закона о безбједности саобраћаја.

Изречено је 50 васпитних мјера, од тога 20 судских укора, два отпуста из васпитно поправног дома, три појачана надзора родитеља, девет васпитних мјера појачаног надзора органа старатељства и седам других мјера попут наредби о непокретању поступка, по начелу опортунитета.

У извјештају се оцјењује да је за починице кривичних дјела и оне који имају озбиљне проблеме у понашању потребан интензиван институционални третман, али, сем васпитно-поправног дома у Бањалуци, не постоји друга установа за ресоцијализацију и пружање подршке малољетницима.

Стручњаци наводе да се малољетничка делинквенција и проблеми у понашњу дјеце појављују на све нижем узрасту дјетета и да се оснивање Савјетовалишта за породицу намеће као једна од могућих услуга у заједници као и услуге Дневних центара за децу која испољавају блаже облике асоцијалног понашања и дјецу са потешкоћама у развоју.

Током 2020. године Дневни центар за дјецу у ризику у Бијељини посјетило је 50 корисника, 30 мушког и 20 женског пола, који су укупно остварили 1.648 посјета.

Дјеца која су посјећивала Дневни центар за дјецу у ризику су углавном основношколског узраста, а два корисника су средњошколске доби.

(СРНА)