Градоначелник Бијељине разговарао са грађевинцима и инвеститорима: Правичан однос према свим инвеститорима :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник Бијељине разговарао са грађевинцима и инвеститорима: Правичан однос према свим инвеститорима


Грађевинци и инвеститори, који  тренутно граде у Бијељини, уплаћују значајна средства по основу измирења надокнаде за уређење градског грађевинског земљишта и грађевинске ренте, изјавио је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине након разговора са представницима грађевинских фирми и инвеститорима који граде нове вишепородичне стамбене и пословне објекте у Бијељини, истакавши да ће се у наредном периоду посветити пуно више пажње овој области привређивања. 

“Наш циљ је да грађевинци и инвеститори ускоро формирају своје удружење, да именују свог члана у Савјет за израду регулационих планова. До сада смо имали савјет од седам чланова, а желимо да се у регулационим плановима тачно назначе прецизне локације за сву инфраструктуру и да се укључе сви они који су за то одговорни. Циљ је да се смањи и административна такса и да се олакша позиција инвеститорима. Бијељина је од стране УСАИД-а  укључена и у пројекат израде е – грађевинске дозволе. На тај начин ћемо брже издавати грађевинске дозволе, као што то ради Србија. Што се тиче надокнада за уређење грађевинског земљишта и ренту, то се може поправити кроз смањење базне цијене стамбеног квадрата са 700 на 600 КМ. Не смијемо више дозволити да се граде објекти без грађевинских дозвола. Грађевинска инспекција мора строго контролисати стање на терену. Нећемо више дозволити двоструке аршине за инвеституре, у смислу повлаштених, већ желимо да изградимо правичан однос према свим грађевинцима и инвеститорима”, нагласио је Петровић.

Бојан Максимовић, самостални стручни сарадник  за припрему локацијских услова У Одјељењу  за просторно уређење изјавио је да је разговарано  и о томе које просторе и градске зоне треба ширити и које нове регулационе планове треба у наредном периоду израђивати и усвајати.

“Инвеститори су исказали своје захтјеве, када је у питању потреба за новом изградњом вишепородичних  стамбено - пословних објеката. Неки наши регулациони планови су стари десет до 15 година. У прошлој години донијели смо кровни документ – Урбанистички план града Бијељина, који представља план вишег реда и који мора садржавати све елементе и регулационе планове који су усаглашени са урбанистичким планом који је дефинисао намјену површина, план саобраћајне инфраструктуре, позицију ауто – пута и брзих цеста које ће се градити у наредном периоду. Грађевинци су изнијели  проблеме с којима се суочавају приликом прибављања урбанистичке документације. Договорили смо се да се убудуће састајемо најмање једном у два мјесеца. Грађевинци ће предложити једног до три представника који ће координирати рад са Одјељењем за просторно уређење и Кабинетом градоначелника. Наш циљ је да доведемо и нове инвеституре из региона, јер постајемо атрактивно подручје због најављене изградње ауто – пута”, изјавио је Максимовић, нагласивши да је циљ Градске управе да се уже градско језгро у догледно вријеме сачува у постојећем амбијенталном капацитету, колико је то могуће.

“Град ће се ширити ка урбаном подручју и пословне објекте ћемо усмјеравати ка западном дијелу града, према индустријским зонама. Вишепородичне стамбене и пословне објекте ћемо градити у том ширем урбаном подручју. Циљ је растерећење ужег центра града, изградња пјешачких и бициклистичких стаза, затварање ужег центра града за саобраћај”, рекао је Максимовић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић