ОБИЉЕЖЕН 8. АПРИЛ, МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕН 8. АПРИЛ, МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА


Овогодишње обиљежавање Дана Рома у Бијељини почело је дефилеом Ромкиња и Рома од Дневног центра за дјецу која живе и/или раде на улици или су у ризику да то постану ,,Отахарин“ до центра града, те подизањем ромске заставе испред Народне библиотеке ,,Филип Вишњић“ и извођењем ромске химне ,,Ђелем, ђелем“.
 
Програм манифестације припремило је Удружење грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин” у сарадњи са Удружењем жена ,,Ромкиња”.
 
-Међународни дан Рома је дан прославе ромске културе и подизања свијести о проблемима са којима се Роми суочавају. Ове године ћемо кроз манифестацију указати на недовољну видљивост и присутност Рома и Ромкиња у јавном и политичком животу,  рекао је извршни директор Удружења грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин” Драган Јоковић. Према његовим ријечима, на подручју Бијељине живјело је око 2.000 Рома, али тај број се  2012. године преполовио услед  миграција Рома у земље западне Европе. Миграције Рома трају још увијек, Роми одлазе, али тешко могу и тамо да остваре своја права, па се враћају и долазе у исти проблем.
 
Што се тиче стања, како је речено, оно се лагано поправља, посебно у области образовања, али потребно је учинити више.
 
-  Када је удружење ,,Отахарин“ почело да ради, основну школу похађало је само 10-ак ромске дјеце, данас имамо преко 150 ромске дјеце у основним школама, десетак их похађа средњу школу, а троје је на факултету, прецизира Драган Јоковић.
 
У Бијељини имамо градоначелника који има доста разумијевања и подржава све пројекте који се реализују на подручју града како би се живот Рома подигао на виши ниво.  
 
- Роми стотинама година живе на овом продручју, али још пуно треба да се ради како би се  интегрисали у заједницу. Највише смо радили и радимо на образовању ове популације, а као једна од мјера подршке и помоћи је та да смо једина локална заједница која за ђаке Роме обезбјеђује ужину, наводи градоначелник Мићо Мићић који је истакао реализацију досадашњих пројеката запошљавања Рома, као и њиховог стамбеног збрињавања.
 
Овогодишње обиљежавање 8. априла посебно је обиљежила изложба и панел дискусија у Центру за културу, а под називом ,,Ми смо успјешни упркос препрекама“.
 
Том приликом су истакнуте позитивне приче бијељенских Рома који раде и који се образују.
Међународни дан Рома обиљежава се од 8. априла 1971. године, када је одржан Први свјетски конгрес Рома у Лондону. На конгресу су донесене и историјске одлуке: усвојена је застава Рома и службена химна, те је усвојен закључак да је ромски језик одиграо важну улогу кроз прошлост и да он представља једну од специфичности Рома у свакој земљи. Од тада се 8. април у цијелом свијету обиљежава уз манифестације које за циљ имају промовисање побољшања животних услова ромске популације, те упозорава на потребу образовања што већег броја Рома.