БИЈЕЉИНА: СЈЕДНИЦА РАДНЕ ГРУПЕ ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ ДЈЕЦЕ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: СЈЕДНИЦА РАДНЕ ГРУПЕ ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ ДЈЕЦЕ


Породица, просвјетни радници, педагози, полиција и локални органи морају дати максималан допринос како би се обезбиједила што већа безбједност дјеце, а нарочито јер статистички подаци указују на алармантне податке да све већи број малољетне дјеце конзумира алкохол, дуван и психоактивне супстанце.

Ово је, између осталог, један од закључака данашњег састанка Радне групе за безбједност дјеце, на којем су учествовали предстваници Градске управе Бијељина, полиције, невладиног сектора...



Љубица Млађеновић, шеф Градског Одсјека у Одјељењу  за друштвене упутила је апел родитељима и свим надлежним органима да појачано прате кретање и понашање младих,  када је ријеч о конзумирању штетних и забрањених супстанци.

Она сматра да се само мултидисциплинарним приступом  и заједничким радом надлежних институција и установа, као што су Центар за социјални рад, Полицијска управа, Дом здравља, Центар за ментално здравље, Градска управа и други, може помоћи младима.

Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу РС и члан Радне групе, нагласила је да се на основу истраживања које је провела ова институција дошло до поражавајућих трендова према којима се из  године у годину повећава број младих који користе алкохол и дуван, а да се старосна граница конзумената  спушта чак и на девет година.

Према њеним ријечима, проблем је недостатак системске евиденције података о томе колико дјеце и младих користи дуван и алкохол и то је једна од наших препорука упућена Министарству здравља и социјалне заштите.

Вуковићева је нагласила да Омбудсман за дјецу у свом раду инсистира на јачању породице и њене подршке дјеци, јер се на тај начин најбоље превентивно дјелује.

„Позивам родитеље да се што више укључе у живот и образовање своје дјеце, да их контролишу  и разговарају са њима. Само превентивним дјеловањем можемо да утичемо на здравље младих и тако сузбијемо проблем“, изјавио је Драган Јоковић, извршни директор Удружења грађана „Отахарин“.

Према његовим ријечима, од великог значаја је да образовне установе отворе своја врата за превентивне програме које проводе организације цивилног друштва.

Семберија инфо - З. Кусмук