ФОНДАЦИЈА ЛАРА: ПОДРШКА ЖЕНСКОМ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ :: Semberija INFO ::

 

ФОНДАЦИЈА ЛАРА: ПОДРШКА ЖЕНСКОМ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ


Фондација „Лара“ је данас, 19. маја 2021. године,  у Хотелу „Дрина“ у Бијељини организовала  Округли сто ПРОЈЕКАТ „ЖЕНСКА БАШТА ЖЕНСКИ БИЗНИС“ ПОДРШКА ЖЕНСКОМ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ.
 
Округли сто је завршна активност у пројекту „Женска башта- женски бизнис“ који се проводи у склопу пројекта Жене на изборима у Босни и Херцеговини, који финансира Влада Шведске, а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП).
 
Пројекат реализује Фондација „Лара“ у партнерству са „Женском задругом“, а креиран је са циљем да допринесе повећању могућности за пословне активности жена из сеоских и градских средина Бијељине, пласирање пољопривредних и крафт производа жена путем онлајн платформе.
Циљ Округлог стола је да упозна представнике локалних власти, локалне предузетнике и друге заинтересоване стране са пројектом „Женска башта-женски бизнис“, реализованим активностима, искуствима корисница и веб платфоромом за промоцију и продају производа која је настала као резултат пројекта.
 
-Пројекат полази од проблема са којим се сусрећу жене које се баве пољопривредом, као и жене које производе ручно рађене производе. Због пандемије ковид-19 све је мање могућности за пласирање производа на сајмовима малих произвођача и изложбама рукотворина, па је тешко доћи до купаца, а са друге стране све је већи број жена које се окрећу пољопривредној производњи, па и тзв. урбаној пољопривреди гдје на малим површинама у урбаним срединама узгајају производе, а све то због мале могућности да се запосле. Такође, велики број жена је због ограничења током пандемије остао без посла и редовних примања“, каже координаторка пројекта из Фондације ,,Лара“ Љиља Лукић.
 
Како наводе у ,,Лари“, током протекла два мјесеца креирана је и израђена онлајн платформа за продају пољопривредних и других производа, урађене су три едукације, а резултати пројекта су на округлом столу представљени доносиоцима одлука на подручју града.
 
-Оно што нас посебно радује је велика заинтересованост жена са подручја цијеле БиХ за онлајн платформу. Још у фази израде се њих готово 100 јавило у жељи да се пријаве и креирају свој профил на Женској башти“, кажу у ,,Лари“ истакавши да жене које се баве израдом рукотворина и пољопривредном производњом сада на веб адреси зенскабаста.цом могу да креирају своје онлајн продавнице и тако понуде купцима широм свјета своје производе.
 
Фондација ,,Лара“ је поред организовања округлог стола у Хотелу ,,Дрина“ данас организовала и продајни Базар рукотворина на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића на коме ће од 10 до 18 часова своје производе изложити учеснице пројекта.

Семберија инфо