МЛАДИ ЈОШ УВИЈЕК НЕМАЈУ РАЗВИЈЕНУ СВИЈЕСТ О ПРЕВЕНЦИЈИ МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ :: Semberija INFO ::

 

МЛАДИ ЈОШ УВИЈЕК НЕМАЈУ РАЗВИЈЕНУ СВИЈЕСТ О ПРЕВЕНЦИЈИ МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ


На данашњој завршној трибини пројекта “Постани и остани здрава жена” Удружења жена “ГЕА” истакнуто је да је пројекат, и поред пандемије вируса корона, ипак успјешно завршен.

“Пројекат се планирао за прошлу 2020.годину али због новонастале ситуације са корона вирусом били смо принуђени да прилагодимо пројекат датим околностима. Пројекат је био замишљен као образовање младих жена – како сачувати здравље, односно бити жена и остати здрава жена. Планирана је реализација у средњошколским центрима, са дјевојкама завршних разреда, међутим то није било могуће обзиром да школе нису радиле, те смо измјене правили у ходу”, истакла је Ајша Миловановић.
 

Пројекат “Постани и остани здрава жена” је реализован у оквиру радионица, које су одржане у просторијама Удружења “Геа”, на којима су учествовале жене од 18 до 35 година, на челу са др Иваном Миловановић, која је држала предавања о здрављу и превенцији здравља. Циљ овог пројекта али и цјелокупног рада Удружења јесте да се привуче што већи број жена са обољењима ради лакшег савладавања кризе, истакла је Миловановићева.

Истраживања у оквиру пројекта је показало да младе жене још увијек немају развијену свијест о превенцији малигних болести, осим оних које су то лично искусиле кроз породицу.

Нови пројекти ће бити усмјерени ка организацији помоћи кроз СОС бесплатну телефонску линију, која би служила за све жене са психо-физичким кризама а које би се могле обратити за савјет.

Семберија инфо