БИЈЕЉИНСКА ЗЕЛЕНА ПИЈАЦА: ПОТРАЖЊА ЗА ВОЋНИМ САДНИЦАМА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКА ЗЕЛЕНА ПИЈАЦА: ПОТРАЖЊА ЗА ВОЋНИМ САДНИЦАМА


Млади данас нису посебно заинтересовани за набавку садница воћа, каже дипломирани инжењер пољопривреде, Дамир Беговић, који у кругу бијељинске Зелене пијаце у пољопривредној апотеци “Плодоразмјена”, уз готово сав неопходан сјеменски материјал за баште, у понуди има и квалитетне саднице воћа. Дамир каже да саднице највише траже средовјечни и старији људи.

Он истиче да су воћарство и повртларство перспективне гране пољопривреде у Семберији и подмајевичком крају, гдје пољопривредно земљиште представља педесет одсто природних ресурса. Модерна пољопривреда, било да је ријеч о  производњи хране, меса или млијека, односно о производњи поврћа и воћа, наглашава наш саговорник, може обезбиједити солидан приход за четверочлану породицу. Ипак, Дамир каже да је тренд негативан, јер се све мање младих људи одлучује за производњу хране, те да на селу раде и опстају, углавном, старачка домаћинства.

 “У понуди имамо све стандардне воћне саднице, од шљиве, крушке, јабуке, вишње, трешње, кајсије, брескве, лимуна, наранџе и нектарине.

Највише се траже саднице шљиве, јабуке и крушке, али, у посљедње вријеме тражене су и такозване  “егзотичне” биљке,  саднице лимуна, наранџе и нектарине. То су саднице које се све више траже на тржишту”.

Што се шљиве тиче, на подручју Семберије и подмајевичког краја највише се, каже Дамир Беговић, траже чачанске сорте шљиве; чачанка рана, чачанка родна, љепотица, стенлеј, али и руска џанарика.

“Цијена воћне саднице је четири КМ по садници. Што се лимуна, наранџе и нектарине тиче, ове саднице коштају  20 КМ по комаду. Имамо и руже стаблашице, цијена је 20 КМ по комаду, али и стандардне кинеске руже,  које коштају по три КМ”, каже Беговић.

Семберија инфо